Norveç Orman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Norveç Orman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Son günlerde ülkemizde oldukça popüler olan ve merak edilen Norveç Orman Kedileri (Norwegian Forest) uzun tüyleri ve aslanları andıran kürkleriyle dikkat çekiyorlar. Norveç kökenli bu Viking kedileri Skogkatt ve Wegie olarak da adlandırılırlar. Blog yazımızda büyük kedigiller familyasından olan bu İskandinav kedileri hakkında tüm merak edilenleri ve bakımı için gereken tüm bilgileri veriyoruz.

Norveç Orman Kedisi Özellikleri

norveç orman kedisi özellikleri

Genellikle Maine Coon kedilerine benzetilen yoğun kürklü bu kedilerin boyları burundan kuyruğa kadar 90 cm’e kadar uzayabilir.  Kiloları ise 8 kilograma kadar çıkabilir. Boyutları nedeniyle büyük kedigiller familyasından sayılırlar. Yoğun alt kürkü ve uzun tüyleri nedeniyle de ihtişamlı görünürler. Soğuk iklimin hakim olduğu kuzeyden gelen bu kediler yoğun tüyleri ile sert hava şartlarına karşı dirençlidir. Tüyleri bir çok farklı renkte veya desende olabilir. En yaygın olan ise beyaz lekelerin bulunmasıdır. Tüy desenleri genel olarak Tekir kedileri andırır. Gözleri de yeşil veya bakır tonları gibi bir çok farklı renkte olabilir. Tüy rengi ve göz rengi kombinasyonlarının çeşitliliği ile her bir Norveç Orman kedisi ayrı bir karakter kazanır. Fazla miyavlamayan sessiz kedilerdir ve genellikle kalın ve tatlı bir mırlama sesi çıkarırlar. Hipoalerjenik bir tür değildirler ve yaşam süreleri doğru bakım rutinleri ile 16 yıla kadar çıkabilir. Bu sayede hayatınızın büyük bir kısmında size eşlik edecek Norveçli bir dost edinmiş olursunuz.

Asil duruşlarının altında çok sevecen bir karakter yatmaktadır. Kucağa gelmekten ve kucakta sevilmekten hoşlanmasalar da insanlara çok bağlıdırlar. Ailenizin bir üyesi olurlar ve ev ahalisine bağlılık gösterirler. Fakat diğer çoğu kedi gibi temas bağımlısı değildirler. Yanınızda bulunmayı kucaklanmaya tercih ederler.

Su ile arası olan nadir kedi türlerinden biridir. Su geçirmeyen iki katmanlı kürkleri sayesinde nehirlere ve orman derelerine rahatça girebilirler. Suya girerek balık avlayabilirler. 

Norveç orman kedileri oyunbaz ve meraklıdırlar. Bu oyunbazlık kendilerini 5 yaşına kadar yavru kedi gibi hissetmelerinden gelir. Oyunculukları ve meraklarının yanında oldukça sakin ve dengelidirler. Ani davranışlar göstermezler. Bu nedenle norveç orman kedisi özellikle çocuklu aileler için ideal dost olacak kedi ırklarından biridir. Çocuğunuz ile sakince oyunlar oynayarak keyifli vakit geçirirler. Bu etkileşimler hem çocuğunuzla hem de ailenizle Norveç orman kedisinin duygusal bağ kurmasını sağlar. Hatta bazı sahipler bu kedinin ilgi gösterilmediğinde küstüğünü, yetişkenlerden ilgi beklediğini fakat aynı anda çocuklara da ilgi gösterdiklerini söylemektedirler. Boyutları büyük olmasına karşın bebeklere veya daha küçük kedilere saldırganlık göstermezler. Hatta evinizdeki köpekler ile bile uysal şekilde geçinebilirler. Ülkemizde çok bulunmuyor olsalar da bir yavru Norveç orman kedisi sahiplendiğinizde ailenize sevgi dolu bir üye katmış olacaksınız. Norveç orman kedilerine mensup en ünlü kedi ise ünlü çizmeli kedi masalındaki kedidir.

Norwegian Forest Fiziksel Özellikleri

Norveç orman kedileri (Norwegian Forest) sanki ormandan az önce çıkıp gelmiş gibi heybetli ve atletik dururlar. Oldukça kaslıdırlar ve geniş göğüs yapıları vardır. Kemik yapıları da sağlam ve sağlıklıdır. Geniş ve heybetli yapılarına rağmen şişman gözükmezler. Tam tersi çok atletik bir duruşları vardır. Arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzundur. Bu nedenle kıçları biraz kalkık görünür. Orta veya büyük boyda diyebileceğimiz kulakları geniştir ve tüylüdür. Bazı Norveç orman kedilerinin kulakları vaşakların kulaklarına çok benzer.

Sert İskandinav kışlarına direnmelerini sağlayan çift katmanlı kürkleri de oldukça ilginçtir. Göğüs kısmında gömlek yakasını andıran bir yapı bulunur. Boyun kısmında ise bir tasmayı andıran tüyler vardır. Arka bacaklarında pantolon giymiş gibi duran tüyler vardır. Kuyruğu ise yıpranmış gibi durur. Patilerindeki parmaklar arasında ise kısa kısa tüyler bulunur. Norveç orman kedisinin saf ırklığını tüylerindeki bu detaylar ve diğer fiziksel özelliklerin birleşiminden anlayabilirsiniz.

Norveç Orman Kedisi Tarihi

norveç orman kedisi tarihi

Norveç orman kedilerinin soyunun Viking'lere kadar uzadığı 16. Yüzyıldaki kaynaklara dayanılarak tahmin edilmektedir. Hatta bir Norveç efsanesinde adları geçmektedir. Viking tanrılarından biri olan Freya, arabasını çekmesi için altı devasa Norveç orman kedisi kullanmıştır. Bir görüşe göre Viking denizcilerin Türkiye ve Avrupadan getirdikleri kendi yerel kedileri ile çiftleştirmeleri sonucunda oluşmuşlardır. Ayrıca Viking denizcilerin çıktıkları yağma seferlerinde gemilerdeki fareler için bu kedileri kullandıkları söylenmektedir. 20. Yüzyılda bu kedilerin plansızca farklı ırk kedilerle çiftleştirilmesi sonucu ırkları tükenme noktasına gelmiştir. Bu durumu engellemek için 1938’de Norveç Kralı 5. Olav Norveç orman kedilerini ulusal kedi cinsi olarak ilan etti. Bu ilan sonrasında dikkatlice yapılan çiftleştirmeler ırkı yok oluştan kurtardı.

Norveç Orman Kedisi Bakımı

norveç orman kedisi bakımı

Norveç orman kedisinin bakımında en önemli nokta tüy bakımıdır. Sıcak hava şartlarına pek uygun olmayan yoğun tüyleri için düzenli ve kaliteli bir bakım rutini geliştirmeniz gerekir. Tüylerde oluşacak düğümleri önlemek çok önemlidir. Bu nedenle kaliteli bir kedi tarağı ile en az haftada bir gün tüylerini tarayın. İlkbahar döneminde yılda bir kez Norveç orman kedisi alt tüylerini döker. Bu dönemde tüy dökülmesi oldukça yoğunlaşır. Bu nedenle en az haftada 2 kez tüylerini tarayın ve elektrik süpürgenizi hazırda bulundurun. Yılın diğer zamanlarında ise orta derecede tüy dökme eğilimindedirler. Taramayla beraber en az 3 ayda bir kaliteli kedi şampuanı kullanarak Norveç orman kedinizi yıkayın. Haftalık tarama rutinlerinde tırnakları da kontrol edin uzun olmamalarına dikkat edin. Kedinizin tırnaklarını keserken kesinlikle bu rutin için üretilmiş kedi tırnak makası kullanın. Bu bakım rutinlerinde kulaklarının içini de kontrol edin ve kirlendiyse temizleyin. Ayrıca gözleri ve diş etlerini de enfeksiyon gibi durumlara karşı kontrol ederek bakım rutinini tamamlayın. Bu şekilde hem mutlu hem de sağlıklı bir Norveç orman kedisi olacaklardır.

Norveç orman kedileri diğer kedilere göre geç olgunlaşırlar. Tam büyüklüklerine ulaşmaları yaklaşık 5 yıl sürebilir. Oyunbaz ve canlı bir yapıları vardır fakat aşırı aktif değillerdir. Kedi oyuncakları ile oynamayı severler ve farklı farklı oyuncakları deneyimlemek isterler. Favorileri ise avcılık iç güdülerinden dolayı oyuncak fareler ve kedi oltalarıdır. Evinizin güneş alan bir kısmına onlara özel bir kedi ağacı konumlandırabilirsiniz. Pencere yakınına koyacağınız bu ağaç ile dışarıyı gözlemlemeyi ayrıca severler. Özellikle dışarıdaki kuşları izlemeyi ormana yatkın yapıları nedeniyle seveceklerdir. Kedi ağacına tırmanmayı ve konmayı çok severler bu nedenle sağlam ve kaliteli bir kedi ağacı tercih etmeniz gerekir. Yoksa bu tırmanma ve zıplamalar ile 8 kiloya kadar çıkabilen bu tatlı devler size ekstra masraf açabilir.

Oldukça akıllı olan Norveç orman kedilerine tuvalet eğitimi vermek kolaydır. Bu kısımda önemli olan nokta yeterince büyük bir kedi tuvaleti kullanmaktır. Büyük ve ağır bir kedi türü olduğu için kaliteli ve geniş bir kedi tuvaleti tercih etmeniz gerekir.  

Norveç orman kedileri büyük boyutlarına rağmen tanıştığı diğer hayvanlar ve insanlara karşı oldukça nazik olan asil hayvanlardır. Aileniz ile birlikte yaşarken ailenin bir üyesini seçip kendilerini ona adarlar. Eşinize veya çocuklarınızdan birine daha bağlı olması ve ilgi göstermesi sizi kıskandırmasın; diğer üyelere de bağlılık hissediyor olacaklardır. Ayrıca uzun süreler yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle seyahatlerinizde kedinizi güvendiğiniz bir dostunuza emanet edebilir veya yanınızda götürmeniz gerekir. Uzun süreli yalnız kalmalar onlarda anksiyete oluşturabilir. Bunun etkilerini azaltmak için sakinleştirici probiyotikler kullanabilirsiniz.

Norveç Orman Kedisi Beslenmesi

norveç orman kedisi beslenmesi

Norveç orman kedilerinin beslenmesinde en çok dikkat etmeniz gereken husus fazla kiloların önüne geçmektir. Doğru beslenme rutini ile bu atletik kedinin formunu korumasını sağlamalısınız. Aşırı kiloya neden olan abartılı veya sağlıksız beslenme rejimi diyabet, kalp hastalıkları ve kalça displazisi gibi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle bu kedilerin serbest beslenmesine izin vermeyin. Bu kediler büyük oldukları için bol bol mama yerler mantığı ile fazla beslenirler ve bu mantık onlar için tehlikelidir. Her ne kadar diğer kedilere göre daha büyük porsiyonlar yeseler de protein ağırlıklı kaliteli kedi maması kullanmak bu kediler için önemlidir. Böyle bir mama ile günde iki öğün mama yemeleri yeterli olacaktır. Mamacı Teyze olarak bu nazik devler için N&D markasının özel formüle edilmiş kedi mamalarını öneriyoruz. Bunun yanında hidrate olmalarını sağlamak için ara sıra yaş mama verebilirsiniz. Tabi ki en ideal beslenme rutinini veterineriz ile oluşturmanız gerekiyor. Bu şekilde Norveç orman kedinizin sağlıklı ve mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Norveç Orman Kedisinin Yatkın Oldukları Hastalıklar

norveç orman kedisinin yatkın olduğu hastalıklar

Her kedi yaşamı boyunca tıpkı bizler gibi farklı farklı hastalıklar geçirebilir. Fakat bazı kedi cinsleri genetik mirasları nedeniyle bazı hastalıklara diğerlerine göre yatkın olabilirler. Bu durum biz insanlarda da aynı şekilde görülebilir. Bu kısımda bu hastalıkların farkında olmak ve gerekli kontrolleri düzenli olarak sağlamak çok önemlidir. Norveç orman kedileri kalça displazisi, kardiyomiyopati, glikojen depolama hastalığı tip 4’e yatkındır.

Kalça displazisi(kalça eklemi gevşekliği), köpeklere göre kedilerde daha az yaygın olmasına rağmen Norveç orman kedisi gibi bazı büyük kedigiller üyelerini etkileyebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati(HCM), kedilerde kalp duvarlarının kalınlaşmasına neden olan ve en yaygın olan kalp hastalığı şeklidir.

Glikojen depolama hastalığı tip 4 ise genetik açıdan kusurlu bir enzimin neden olduğu organ işlev bozukluğu, kas zayıflaması ve hatta ölüme yol açan hastalıktır. Genellikle bu hastalığı taşıyan Norveç orman kedilerinin çiftleştirilmesinden kaçınılır. Ayrıca bu hastalığın tespit edilebildiği bir genetik test bulunur. Bir Norveç orman kedisi dost edinirken bu detayı yetiştiriciye sorabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

norveç orman kedisi uysal mı

Norveç orman kedisi ile Maine Coon arasındaki fark nedir?

Norveç orman kedisinin belirgin kuyruğu ve yoğun kürkü, Maine Coon ile karıştırılmalarına neden olur. Ancak Norveç orman kedisi biraz daha küçük, daha ince yapılı ve gözleri Maine Coon kedilerinden daha badem şeklindedir.

Norveç orman kedisi uysal mı?

Evet Norveç orman kedileri oldukça sakin ve uysaldır. Dengeli karakterleri aynı zamanda diğer kedilerle ve köpeklerle de iyi geçinecekleri anlamına gelir.

Norveç orman kedisi çok tüy döker mi?

İlkbaharda, yaz mevsimine hazır olmak için alt tüylerini dökerler, bu yüzden bu dönemde taramaya daha sık ihtiyaç duyarlar ve fazlaca tüy dökerler. Diğer zamanlarda tüylerini orta derecede dökerler.

Blog yazımızda son zamanlarda çok dikkat çeken Norveç orman kedisi için ihtiyacınız olan tüm bilgileri sunduk. Yazımızda uluslararası kedi kurumlarının ve veterinerlerin talimatlarına yer verdik. Bu bilgiler ile genel bir bakım rutini oluşturup üstüne veteriner desteği alırsanız Norveç orman kedisi dostunuz mutlu ve sağlıklı bir hayat geçirecektir. Siz de bu nazik devler ile dost olmak istiyorsanız sahiplendirme ilanlarından biri ile tanışabilirsiniz. Sonrasında kedinizin tüm ihtiyaçlarını Mamacı Teyze üzerinden hızlı teslimat hizmeti ve kaliteli markalar ile temin edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.