Alman Kurdu (German Shepherd) Özellikleri ve Bakımı

25-11-2019 12:29
Alman Kurdu (German Shepherd) Özellikleri ve Bakımı

Alman çoban köpeği veya Alman kurdu, Almanya kökenli bir köpek ırkıdır. Türkçe de bazen kurt köpeği olarak da anılırlar. Büyük, atletik ve güçlü olduğu kadar zeki olması, doğru yetiştirildiğinde bu köpeği mükemmel bir aile veya koruma, yahut iş köpeğine dönüştürür. Alman kurtları ikiye ayrılır; iş köpekleri ve şov köpekleri denilen iki farklı versiyonu vardır. İş köpeği olarak üretilen Alman kurtları daha yüksek bir kalçaya ve daha uzun bacaklara sahiptirler. Show için üretilen köpekler ise daha alçak bir kalça, adaleli bir vücuda ve çok gösterişli bir posta sahip olurlar. Alman kurtların da en sık rastlanan hastalık kalça çıkığı(kalça displazisi) olarak bilinen eklem rahatsızlığıdır. Ayrıca Alman kurtları çok hassas bir mideye sahip oldukları için özel bir diyet ile veya içeresinde fazla çeşit olmayan, aynı zamanda köpeğin alerjisinin bulunmadığı mamalar ile beslenmelidir. Alman kurtları dünyada en çok tercih edilen ırklar arasındadır. İş köpeği olarak, asker ve polis köpeği olarak kullanılmaktadır.

Alman kurdu cinsi köpekler inanılmaz zekaları ve üst seviye sadakatleri ile tanınırlar. En zeki köpek cinslerinden biri olan Alman kurtları kolayca eğitilebilirler. Ülkemizde de oldukça popüler olan bu köpeklerin zekası ve eğitilebilirliği günlük hayatımızda bir çok alanda kullanılır. İnsan dostlarına büyük hizmetler veren Alman kurtları bomba ve uyuşturucu tespiti görevleriyle kusursuz işler yapmaktadırlar. Modern dünyada bu tarz bir çok görevi yerine getirseler de aslında isimlerinde bulunan çoban köpekliği ilk görevlerinden biridir. Hayvan sürülerini yöneterek ve koruyarak insanlarla dostlukları sıkılaşmıştır. Özellikle görme engelli insanlara rehberlik etme konusunda etkileyici derecede yeteneklidirler. Ayrıca bir çok filmde ve dizide yıldızlık görevlerini yerine getirirler. Ülkemizdeki en ünlü Alman Kurdu olan Arka Sokaklar dizisindeki Garip Kont buna örnektir. 

Koruma içgüdüleri, sevgi dolu yapıları ve yüksek enerjileri ile bilinen Alman çoban köpekleri insanlığın en eski ve sadık dostlarındandır. Aktif bir ailede çocuklarla beraber sosyalleşerek büyüdüklerinde potansiyellerinin tamamını gösterebilirler. Bunu sağlamak için olumlu dönüşler ile onları ödüllendirmek, iyi davranışlarının karşılığını doğru şekilde vermek önemlidir. Zekalarını ve enerjilerini besleyecek aktiviteleri ve ortamı onlara sağlamak bu açıdan önem taşır. Yüksek zekalarının boşa gitmemenizi sağlamalısınız. Onlara numaralar öğretin, bol bol beraber yürüyüş yapın ve hatta sesler çıkartan düğmeli köpek oyuncakları ile konuşmalarını sağlayın. Eğer bu tempoya ayak uydurabileceğinizden emin değilseniz bir Alman Kurdu ile dost olmamanız gerekiyor.

Alman Kurdu Özellikleri

alman kurdu özellikleri

Alman çoban köpeklerinin ideal boyu dişilerde 57,5 cm, erkeklerde ise 62,5 cm'dir. 2,5 santimetreye kadar sapma olağan karşılanır. Ağırlıkları ise dişilerde 22-32, erkeklerde ise 35-40 kilogram arasındadır. Yaşam süreleri ise Amerikan Kennel Club'a göre 9 ila 13 yıl arasında değişir.

Yüzü sert hatlıdır. Alnı kubbe şeklindedir, burnu uzundur. Burun mantarı siyahtır. Çenesi güçlü olduğundan, keskin ısırışlara sahiptir. Gözleri orta büyüklükte kahverengidir. Neşeli, zeki ve kendinden emin bakar. Kulakları geniş ve dik, önde ve birbirine paraleldir. Boynu uzundur ve kaldırıp indirerek hareket esnasında hızını ayarlar. Kuyruğu uzun ve tüylüdür. Çift katmanlı kürkleri yıl boyunca dökülür ve özellikle ilkbahar aylarında dökülme miktarı artar. Haftada birkaç kez tüylerini fırçalamak dökülmeyi kontrol altına almanızı sağlar.

Bu cins kendi arasında 12'ye ayrılır. Kısa tüylü,uzun tüylü cinsleri vardır bazılarının beli boyun yüksekliğinin yarısı kadar düşük olabilir bunlar genellikle show köpeği (showline) olarak kullanılır. Bazı türlerinin ise beli düzdür (workline) ve düşük bel ile kıyaslandığında daha iridir.

Alman Çoban Köpekleri'nin çeşitli renklere mensup olanları vardır. Genellikle sarımsı kahverengi, siyah - kırmızı ve siyah renklerde olurlar. Nadir olarak tümü siyah, gri kırçıllı ve tümü beyaz renklere mensup olanlarda vardır. Aslında eskiden siyah, gri ve beyaz renkli köpekler daha çok bulunurdu. Kahverengi, siyah gibi renkli köpekler laboratuvarlar da deneyler ile DNA'ları değiştirilerek üretilmiştir. Bu köpeklerin aslı Almanya'da gridir.

Alman Çoban köpeği zekası ile meşhur bir köpek ırkıdır. 2000'li yılların başından beri tutulan istatistiklere göre, ABD'de en fazla kayıtlı olarak beslenen ilk 3 köpek arasındadır. Bunda Rin-Tin-Tin ve Strongheart gibi bir çocuk ile (bu ırka mensup) köpeği arasındaki ilişkiyi işleyen popüler filmlerin etkisi olduğu düşünülür. Rin-Tin-Tin isimli ünlü Alman Kurdu bu ününü Birinci Dünya Savaşı'nda bir askeri kurtarmasından alır. Son derece atletik yapıları sayesinde bir Alman Kurdu saatte 48 km hızla koşabilir. Bu da onları neredeyse bir tazı kadar hızlı yapar.

Alman Kurdu Aile Yaşamına Uygun mudur?

alman kurdu aile yaşamına uygun mudur

Sevgi dolu doğası, itaatkarlığı ve koruma içgüdüsüyle ünlü olan Alman Kurtları genellikle aile hayatına iyi uyum sağlarlar. Ancak bu zeki köpeklerin sürekli zihinsel olarak uyarılmaya ve aktif bir yaşam tarzına ihtiyaçları vardır. Bu da ilk kez köpek sahiplenenler için zorlayıcı olabilir. Eğer evde fazla bulunmuyorsanız, küçük bir evde yaşıyorsanız ve bahçe ya da bir parka erişiminiz yok ise Alman kurdu sizin için doğru cins değildir. Alman kurdu, gelişebilmek ve mental sağlıklarını koruyabilmek için çok fazla ilgi ve arkadaşlığa ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamazsanız aşırı havlama ve eşyaları çiğneme gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Çocuklarla erken dönemlerinde sosyalleştirilerse gayet iyi geçinebilirler. Ancak aile dostu bir çok köpekte olan eve geleni karşılama huyu bu köpeklerde bulunmayabilir. Özet olarak yeterli genişlikte bir eviniz, imkanlarınız ve vaktiniz var ise Alman Kurdu aile yaşamına gayet uygun köpeklerdir.

Alman Kurdu Bakımı

alman kurdu bakımı

İlk başlarda çoban köpekliği için yetiştirilen alman kurtları, aktif olmak için yaratılmıştır. Bu da günlük belirli bir düzeyde egzersiz ihtiyacını ortaya çıkarır. Fiziksel aktivite olmadan uzun süre yalnız kalmalar bu köpekler için sorunlara yol açabilir. Yalnızlık ve aktivitesizlik çukur kazma, ısırma ve fazla havlama gibi olumsuz sonuçlara neden olur. Alman kurdu cinsinin enerji harcama ihtiyaçlarını karşılamak için hem koşu gibi fiziksel aktiviteler hem de zihinsel uyarıcı aktiviteler önemlidir. Birçok çoban köpeği cinsinde olduğu gibi Alman kurdu cinsi de fazla havlama eğilimindedir. Havlama temelde bir sorun teşkil etmese de aktivitesizlikten kaynaklanan havlamalar problemlidir. Bu nedenle, "Sessiz ol!" komutunun erken dönemlerde bu köpeklere öğretilmesi önem taşır. İtaat eğitimi sürecinde bu komuta zaman ayırmalısınız. Buna ek olarak bu köpeklerin çiğneme ve kemirmeye ekstra bir eğilimleri vardır. Ayakkabılarınızı veya bazı eşyalarınızı parçalamaları olağandır. Bu tarz malzemeleri çiğnemeleri diş sağlığı tarafında olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle bir alman kurdu ile dost olmayı düşünüyorsanız çiğneme oyuncakları ve çiğneme kemikleri kullanmalısınız. Bu tarz ürünleri çiğneyerek bu içgüdülerini sağlıklı şekilde giderebilirler.

Alman kurtları sık bakım rutinleri, eğitim ve ilgi gerektirir. Özellikle erken yaşlarda tanıştığınız ve ailenize kattığınız bir Alman Kurdu bu ilginizin ve emeğinizin karşılığını size sadaketleri ve sevgileriyle fazlaca verecektir. Özellikle enerjilerini atmalarını sağlayan yürüyüşlere önem vermelisiniz. Kendiniz için bir koşu arkadaşı arıyorsanız bir Alman kurdu size uzun süreler eşlik edebilecektir. Onlar için kısa yürüyüşler yeterli değildir, uzun koşular ve yakala-getir gibi oyunlara ihtiyaç duyarlar. Aslında Alman kurtları bir apartman dairesinden çok bahçesi bulunan bir evde çok daha mutlu olurlar. Bahçede bulunuyor olsalar da sevgi ve ilgiye de ihtiyaç duyacaklardır. Eğer küçük bir daireniz var ise, enerjisini atabileceği park, bahçe gibi imkanlarınız bulunmuyorsa bir Alman kurdu ile dost olmamalısınız. 

Alman Kurdu Tüy Bakımı

alman kurdu tüy bakımı

Alman kurdu cinsi köpekler yıl boyunca sürekli olarak tüy döker ve yılda iki kez yüksek seviyede tüy döktükleri bir döneme girerler. Bir Alman kurdu ile dost olmayı düşünüyorsanız evinizi ve kendinizi bu tüy dökülmelerine hazırlamanız gerekir. Tüy dökümüne karşı kesin bir çözüm olmasa da, rutin olarak haftada iki kez olmak üzere kürklerini fırçalamak dökülmenin etkilerini minimuma indirecektir. Bunun yanında evinizde kaliteli bir elektrik süpürgesi bulundurmanız gerekir. Köpeğinizin çok kirlendiğini düşünüyorsanız maksimum ayda bir defa, derisindeki yağları etkilemeyecek şekilde, şampuanı hafifçe uygulayarak onu yıkayabilirsiniz. Her ne kadar fazlaca tüy dökseler de Alman kurdu cinsi oldukça temiz ve kokusuz bir yapıya sahiptir. Kürkleri kirliliğe karşı dirençlidir.

Alman kurdunuzun hijyenini korumak için aylık tırnaklarını kesin ve haftalık olarak kulaklarının içini kontrol edin. Kulaklar potansiyel enfeksiyonları önlemek için yumuşak, pH dengeli bir kulak temizleyici ile temizlenmelidir. Diş sağlığı için de kaliteli çiğneme oyuncakları ve kemikler kullanmak, özellikle arka azı dişlerinde tartar oluşumunun önüne geçecektir. Buna ek olarak rutin olarak köpek diş fırçası ve macunu ile dişlerini fırçalamak diş eti ve diş sağlığını artıracaktır.

Alman Kurdu Beslenmesi

alman kurdu beslenmesi

Alman kurdu enerjik ve atletik yapıda bir köpek olduğu için özel bir beslenme rejimi gerektirir. Yavruluktan yetişkinliğe kadar köpeğinizin ihtiyaçlarına göre değişen bir beslenme rejimi belirlemek en mantıklısıdır. Özellikle yavruluk döneminde beslenme ve fiziksel aktivite konusunda ekstra dikkatli olmanız gerekir. 4 ve 7 aylık dönemleri Alman kurtları için hızlı büyüme dönemi olarak geçer. Bu dönemde düşük kalorili ve yüksek kaliteli bir diyet belirlemeniz gerekir. Buna ek olarak iki yaşına kadar eklem ve kemik sağlıkları için kaldırım ve asfalt gibi sert zeminlerde yürümemeleri gerekir. Yüksek kaliteli bir mama kullanmak aşırı kilo alımının ve olası eklem sorunlarının önüne geçmek için önemlidir. Genel olarak günlük iki su bardağı yüksek kaliteli kuru köpek maması diyetleri için yeterlidir. Özellikle Royal Canin markasının bu ırka özel ürettiği Royal Canin Yetişkin Alman Kurduna Özel Köpek Maması bu köpek cinsinin beslenmesi için idealdir. Diş ve ağız yapılarına özel olarak tasarlanmış mama taneleri, Alman kurtlarının hassas sindirim sistemine özel formüle edilmiş olması nedeniyle Mamacı Teyze olarak köpeğiniz için bu mamayı öneriyoruz. Ek lezzet ve köpeğinizi ödüllendirmek için kuru mamasına, konserve mama ekleyebilirsiniz. Köpeğinizin kilosunu izleyin ve aşırı kilo sorunları yaşanmadan erken önlem alın. Obezitenin köpeğinizin ömrünü ciddi derecede kısaltacağını ve Alman kurtlarının şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yatkın olduklarını unutmayın.

Alman Kurdu Tarihi

alman kurdu tarihi

Alman kurdu köpek cinsinin kökenleri 19. yüzyılın sonlarında Max von Stephanitz'in vizyoner çabalarına dayanır. Alman ordusunda görevli olan Stephanitz'in kendini adadığı bir hedefi vardı: eşi benzeri olmayan bir Alman çoban köpeği yetiştirmek. 1898'de askerlikten emekli olduktan sonra Stephanitz, zamanının tamamını Alman kurtlarını yetiştirmeye ayırdı. Ünlü çoban köpekleriyle tanınan İngilizlerden ilham alarak çeşitli yetiştirme tekniklerini bu köpekler üzerinde uyguladı. Almanya'yı dolaşarak ve köpek gösterilerine katılarak yetenekli köpekleri aradı. 1899'da katıldığı köpek gösterisinde karşılaştığı Hektor Linksrhein'e hayran kaldı. Bu köpeğin sağlam fiziksel yapısından ve keskin zekasından etkilenerek onu hemen sahiplendi. Bu köpeği çiftleştirerek Alman Çoban Köpeği Derneği'ni kurdu. İlk başta çobanlık için eğittiği köpekleri, sanayileşmenin sonucunda çobanlığa fazla ihtiyaç kalmamasından dolayı diğer alanlarda da eğitmeye başladı. Polislik ve askeri işler için bu köpekleri belirli eğitimlere soktu. Askeri bağlantılarına da kullanarak bu köpeklerin görevlerini Alman devletinde resmileştirdi. Bu sayede birinci dünya savaşı sürecinde bu köpekler ilkyardım, kurtarma, habercilik gibi bir çok alanda Alman ordusuna hizmet etti. Savaş sırasında ve sonrasında ABD'de bu cins popülerlik kazanmaya başladı. Almanlarla geçirdikleri savaş sürecinde bu köpeklerin yeteneklerini takdir eden Amerikalılar, popüler olan Rin-Tin-Tin karakteri ile bu cinse iyice ısındı. 

Von Stephanitz, bu cinsin kalitesi ve sağlığı için özellikle çalışmalar gerçekleştirdi. 1922'ye gelindiğinde, Alman kurtlarında bazı olumsuz özelliklerin gelişmeye başladığını fark etti. Gereksiz saldırganlık ve diş sağlığı sorunları gibi bu problemler için katı bir kalite kontrol sistemi kurdu. Köpeklerin üremeden önce zekalarını, huylarını, atletizmlerini ve sağlık durumlarını puanlayarak üremeye izin verildi. İkinci dünya savaşından sonra ABD ve Almanyada yetiştirilen Alman kurtları arasında farklılıklar ortaya çıkmaya başladı. Amerikalı yetiştiriciler görünüşe önem verirken, Alman yetiştiriciler daha çok bu köpeklerin fonksiyonelliğine odaklandı. Amerika'da yetiştirilen köpekler arasında atletik düzeyde sorunlar yaşanması nedeniyle, cinsin orijinal kalitesini yeniden sağlamak için Almanya'dan bu köpeklerden ithal etti. Bu şekilde farklı farklı özelliklere ve yeteneklere sahip bir Alman kurdu cins yelpazesi oluştu. Ülkemizde ise genel olarak Alman kökenleri ırkın orijinal kalitesini kaybetmemiş Alman kurtları kolluk kuvvetleri tarafında bir çok göreve öncülük etmektedirler.

Alman Kurdu Kişiliği ve Mizaçı

alman kurdu kişiliği

Alman çoban köpekleri oldukça aktiftirler, ırk standartlarına göre oldukça kendinden emin bir yapıya sahiptirler. Eğitilmeye heveslidirler ve görevlerini gönüllü olarak yaparlar. Çok vefalı ve sahibine karşı sevecendirler. Eğer sosyalize edilmezse insanlara karşı saldırganlaşabilir. Soğuk bir karaktere sahip olan kişileri dahi kendine çekebilir ve yabancılara karşı sevecendir. Oldukça itaatkar ve kafası kolay kolay karışmayacak karakterdedir. Alman kurtları genellikle geri planda kalmaya eğilimlidirler ve sizle bağlarını derinlenmesine oluştururlar. Fakat bu bağı bir kez kurduğunuzda mükemmel derecede sadık dostlar olurlar. Aile içindeki herkese samimi davranışlar sergilerler fakat dışarıdan gelen tehditlere karşı atik bir koruyucuya dönüşürler. Yüksek zeka ve eğitilebilirlik ile donatılmış bu köpeklere, bir amaç ve görev tanımlamak zihinsel sağlıkları için çok önemlidir. İşitme engelli birine kapı zilinin çaldığını bildirmek, enkaz altında kalan insanları bulmaya kadar bir çok amaç ve görev için yeteneklidirler.

Alman kurdunun kişiliği konusunda dikkat edilmesi gereken nokta, onların arkadaşlık ve etkileşim ihtiyaçlarıdır. Onları uzun süre yalnız bırakmanız içgüdülerinde sürüyle dolaşma olan bir köpek cinsi için kesinlikle zararlıdır. Gerekli etkileşim, egzersiz ve zekalarını kullandıracak aktiviteler olmadan sıkılma ve huysuzluk yaşayabilirler. Bu ihtiyaçları yeterince karşılanmayan bir Alman kurdu, aşırı havlama ve eşyaları çiğneme gibi davranışlarda bulunabilirler.

Diğer tüm köpeklerde olduğu gibi Alman Kurdu yavrusunun da erken sosyalleşmesi, verimli bir gelişim dönemi için önemlidir. Onu farklı farklı insanlar, ortamlar, sesler ile tanıştırmanız gerekir. Bu tür sosyalleşmeler dengeli, saldırgan olmayan ve farklı durumlara adapte olabilen bir Alman kurdunun temelini oluşturur. 

Alman Kurdu Sağlığı

alman kurdu sağlığı

Alman kurdu cinsi köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tıpkı tüm diğer cinslerde de olduğu gibi belirli sağlık sorunlarına yatkınlıkları vardır. Her Alman Kurdu bu hastalıkları yaşamayabilir, ancak bu bir Alman kurdu ile dost olmayı düşünüyorsanız bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Kalça displazisi bu hastalıkların başında gelir. Kalıtsal bir hastalıktır ve kalça ekleminin doğru oturmamasından kaynaklıdır. Bu hastalık etkisini arka bacaklarda topallık şeklinde gösterir ve bu hastalığa sahip köpeklerin ürememesi gerekir. Benzer şekilde Dirsek Displazisi de kalıtsal şekilde oluşur ve acı verici bir topallığa neden olur. Veterinerler cerrahi müdahaleler ile bu hastalıkların etkisini en aza indirebilir. Özellikle arka bacakların beyinle iletişimine zarar veren bir hastalık olan Dejeneratif Miyelopatide, köpeğiniz arka bacak hareketlerini koordine etmekte zorlanır ve hatta yürüme yeteneğini kaybeder. Tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle Alman kurdunuzun yürüyüşünde bir gariplik seziyorsanız hemen bir veterinere başvurun.

Derin göğüslü büyük köpekleri etkileyen ve ölümcül bir hastalık olan Mide Genişlemesi, midenin gaz veya hava ile şişmesinden kaynaklanır. Acil müdahale gerektiren bir hastalıktır. Eğer köpeğinizin karnı şiştiyse, kusuyorsa ve aşırı salya akışı varsa mide genişlemesi yaşıyor olabilir. Genetik bir pankreas bozukluğu olan Ekzokrin Pankreas Yetersizliği, sindirim enzimi üretiminin azalması ve köpeğinizin gıdaları sindirememesiyle sonuçlanan bir hastalıktır. Belirtileri arasında gaz, iştah kaybı, kilo kaybı, değişmiş dışkılar ve artan açlık bulunur. Bir kaç ilaç ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sindirim sistemleri kısa ve hassastır. Kuru mamanın yanı sıra, barf diyetiyle de (çiğ besin) besleyenler vardır. Kulak düşüklüğü istenmeyen bir durumdur. Genellikle genetiktir. Kulağı düşük köpekler ırk yarışmalarına alınmaz ve üremesi için izin verilmez. Ayrıca Alman kurtları temas ve gıda hassasiyetleri içeren bazı alerjilere yatkındır. Alerjilerin belirtileri arasında sürekli kaşınma, pati yalama ve yüz ovma yer alabilir. Köpeğinizin alerjileri konusunda da veterineriz ile birlikte tetikte olmanız gerekir.

Bir köpeğin üretimde kullanılabilmesi için Schutzund ve Körung sınavlarından geçer not almaları gerekmektedir. Dernekler, 3-3'ten yakın kan çakışması durumunda çiftleşmeye izin vermez.

Alman Kurdu Eğitimi

alman kurdu eğitimi

Alman kurtları da diğer tüm köpekler gibi kendilerini kurt sürülerindeki birer kurt olarak görürler ve kurt sürülerinde 1 alfa çifti vardır. Alfa çift ne zaman durmak isterse sürü o zaman durur, alfa ne zaman yemek isterse sürü o zaman yemek yer ama alfa çift karnını doyurmadan diğer kurtlar yemek yiyemezler sadece beklerler. Köpeklerin atası kurtlar olduğu için yavru köpek yeni hayata başlarken kendine bir alfa arar. Bir alfa bulamazsa kendini alfa kabul eder ve itaat etmez. Bir köpeğin alfası olabilmek köpek yetiştirmenin en zor kısmıdır. Ödüllendirme stratejisi ile özellikle yavruluk döneminde bir Alman kurdunun alfası olabilir özellikle "Sessiz ol", "Otur" gibi komutları kolayca öğretebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Alman kurtları kolayca eğitilebilir bir yapıdadır. Buna ek olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta Alman kurdu cinsinin kedileri ve küçük evcil hayvanları kovalama eğiliminin bulunmasıdır. Bu nedenle birlikte yetiştirilmedikleri sürece evinizde farklı bir evcil hayvan var ise Alman kurdu ile dost olmanız önerilmez. Ayrıca aynı cinsiyetten köpeklerle iyi anlaşamayabilirler, bu nedenle köpek parklarında dikkatli olmanız gerekir.

Alman Kurtlarının Görevleri

alman kurtlarının görevleri

Alman Çoban köpekleri çok çeşitli alanlarda değişik görevlerde bulunabilirler. Çoğunlukla polis köpeği olarak kullanılırlar çünkü, keskin burunları sayesinde patlayıcı, uyuşturucu ve ceset gibi unsurları kolayca birbirinden ayırabilir ve tespit edebilirler. Ayrıca askerler tarafından da benzer görevlerde kullanılırlar. Askerleri bir tuzak veya düşmana karşı uyarır. Ayrıca bu köpekler paraşütten veya uçaktan atlama konusunda eğitim alır. Alman Çoban Köpekleri, görevlerini yaparken ne olursa olsun dikkatleri dağılmaz ve büyük bir ciddiyetle işlerine odaklanırlar. Örneğin II.Dünya Savaşı'nda Stalingrad Savaşı sırasında kullanılmışlardır.

Alman Kurdu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

alman kurdu hakkında sıkça sorulan sorular

Alman kurdu kedilerle anlaşır mı?

Anlaşma ihtimalleri vardır, ancak genellikle pek anlaşamazlar. Yavruyken birlikte büyütüldükleri ve iyi sosyalleştirildikleri takdirde bazı Alman kurtları kedilerle dost olabilir. Yetişkin bir Alman kurdu sahiplenmeden önce evinizde kedi olup olmadığını ve köpeğinizin kedilere nasıl tepki verdiğini göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Alman kurdu evde yalnız kalır mı?

Hayır, Alman kurtları uzun süre evde yalnız kalmaya uygun değildir. Sürü köpeği olmanın bir sonucu olarak, bu köpekler ilgi ve arkadaşlığa ihtiyaç duyarlar. Uzun süre yalnız kalmaları, huzursuzluk, aşırı havlama ve eşyaları çiğneme gibi davranış problemlerine yol açabilir.

Alman kurdu bakımı zor mudur?

Zorlayıcı olabilir, ancak imkansız değildir. Alman kurtları, bol bol egzersiz, eğitim ve ilgi gerektiren enerjik köpeklerdir. Tüy dökülmeleri de oldukça fazla olabilir. Bu nedenle, bu cins bir köpek sahiplenmeden önce zaman, alan ve enerjinizin yeterli olduğundan emin olmanız önemlidir.

Alman kurdu neden ısırır?

Alman kurtlarının ısırma nedenleri arasında korku, stres, heyecan, sahip olma duygusu ve oyun oynama isteği yer alabilir. Yeterli eğitim ve sosyalleşme eksikliği de ısırmaya yol açabilir. Köpeğinizin ısırma eğilimi göstermesi halinde, bir köpek eğitmeninden yardım almanız önemlidir.

Alman kurdu evde beslenir mi?

Evet, Alman kurtları evde beslenebilir, ancak yeterince geniş bir eve ve bahçeye sahip olmanız gerekir. Ayrıca, bu cinsin egzersiz ve ilgi ihtiyacını karşılayabilecek zamanınızın da olması önemlidir.

Alman kurdu bahçede yaşar mı?

Evet, Alman kurtları bahçede yaşayabilir. Hatta bahçede yaşamak onlar için daha ideal olabilir. Ancak, yine de bol bol egzersiz yapmaları ve ilgi görmeleri gerekir. Ayrıca, bahçenizin güvenli bir şekilde çitle çevrilmiş olduğundan emin olmanız önemlidir.

Alman kurdu sahibine sadık mıdır?

Evet, Alman kurtları son derece sadık köpeklerdir. Sahiplerine karşı sevgi dolu ve korumacıdırlar. Doğru eğitim ve sosyalleşme ile mükemmel aile dostları olabilirler.

Alman kurdu orijinal olduğunu nasıl anlarız?

Orijinal Alman kurtları, Alman Çoban Köpekleri Derneği (SV) tarafından belirlenmiş standartlara uymalıdır. Bu standartlar arasında renk, kürk tipi, beden ve yapı gibi kriterler yer alır. Bir Alman kurdunun orijinal olup olmadığını kesin olarak anlamak için bir köpek uzmanına danışmanız en iyisidir.

K9 köpekleri hangi cins?

K9, bir köpek cinsinden ziyade, polis köpeği anlamına gelen genel bir terimdir. Alman kurtları, Belçika Malinois, Labrador Retriever ve Hollanda Çoban Köpeği gibi çeşitli cinsler K9 köpeği olarak kullanılabilir.

Alman kurdu güçlü mü?

Evet, Alman kurtları son derece güçlü köpeklerdir. Hem atletik hem de dayanıklıdırlar. Bu nedenle, polis ve askerlik gibi görevlerde sıklıkla kullanılırlar.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.