Kedi Yaşı Hesaplama - Kedilerde İnsan Yaşı

07-04-2024 02:33
Kedi Yaşı Hesaplama - Kedilerde İnsan Yaşı

Kedi Yaşını İnsan Yaşına Çevirme Aracı

Kedinizin yaşını ay cinsinden girerek, insan yaşına göre kaç yaşında olduğunu öğrenebilirsiniz.


Kedilerimiz ailemizin bir üyesi olarak tıpkı insanlar gibi bebeklik, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerini bizimle geçirirler. Bu yüzde bir çok kedi dostu kedilerinin kaç yaşında olduğunu ve insan yaşına göre kaç yaşında olduklarını merak ediyorlar. Kedinizin yaşını tam olarak belirlemek ve bu yaşı insan yaşına uyarlamak onların ihtiyaçlarını belirlemeniz ve hayat evrelerini anlamanız için çok önemlidir. Peki kedinizin yaşını nasıl hesaplayabilirsiniz? Biz insanlara göre çok daha hızlı yaş alan tüylü dostlarımızın yaşlarını insan yaşına denkleştirmek için bir çok yöntem kullanılmakta. Genel olarak her bir kedi yaşının 7 insan yaşına denk geldiği bilinir. Fakat tam olarak kedinizin kaç yaşında olduğunu hesaplamak istiyorsanız yazımızda sunduğumuz hesaplama aracına kedinizin kaç aylık olduğunu yazarak hesaplayabilirsiniz. Blog yazımızda kedinizin yaşını nasıl belirleyebileceğiniz, yaşam evrelerine özel nasıl bakım ve beslenme rutinleri gerçekleştirmeniz gerektiğinden de ayrıca bahsediyoruz.

Kedilerin yaşlarını insan yaşlarına çevirmek “bir insan yılı yedi kedi yılına eşittir” diyerek hesaplayabileceğimiz kadar basit değildir. Kedilerin insan yaşına göre kaç yaşında olduklarını belirlemenin tanımlanmış bir bilimsel yolu bulunmasa Amerika Hayvan Hastanesi Derneği gibi kurumlar belirli metrikler tanımlamış bulunuyor. Bu kurumların tanımladığı metriklere göre bir kedinin ilk yılı 15 insan yılına, ikinci yılı 9 insan yılına, sonraki her bir yıl da dört insan yılına eşittir. Bu hesaplama yöntemi kedinizin fiziksel ve davranışsal yaşam evrelerini, insan yaşamının benzer evreleriyle eşleştirir.

Kedinizin yaşını hesaplama aracımız ile insan yaşına çevirdiğinizde sevimli yavru kedinizin aslında bir ergen, iki yaşındaki kedinizin ise 25 yaşında bir yetişkin olduğunu fark edersiniz. 15 yaşındaki olgun kediniz ise aslında tatlı bir nine veya dede olabilir. Bazı kediler 20 yaşına kadar yaşayabilir. Yani 96 yaşında bir dede veya nine olabilirler. Şimdiye kadar kaydedilen en yaşlı kedi ise Creme Puff isimli dişi bir tekirdir. 1967 yılında doğmuş, 2005’de 38 yıl yaşayarak 168 yaşında bir nine olarak hayata gözlerini yummuştur. Şuanda yaşayan en yaşlı kedi ise İngiltere’de yaşayan Flossie isimli tekirdir. Tam 18 yıldır bizimle ve o da 128 yaşında bir nine!

Kediler nasıl yaşlanır?

Kediler genel olarak bizlere göre çok daha hızlı yaşlanırlar. Biz insanlarda bir bebeğin yürümeye başlaması bir yıl civarında sürerken, yeni doğmuş bebek yavru kedilerin ayaklarının üstünde durması ve kardeşleriyle oynamaya hazır olması dört hafta sürer. Kediler yaşlandıkça gelişim hızları yavaşlamaya başlar. Genel olarak 3 yaşına gelmiş bir kedi gelişimini tamamlamış olur. Bu yaşa gelmelerinden sonra kedinizin gelişimini ve yaşını takip etmeniz iyice zorlaşır çünkü artık neredeyse hiç değişmezler. Bu nedenle kedinizin yaşını anlamanız zorlaşır.

Kedinizin yaşını insan yaşına çevirdiğiniz hesaplama aracımız tabi ki sadece bir kılavuz. Kedinizin cinsine, yaşam tarzına ve çevresine göre bu sayılar değişkenlik gösterebilir. Fakat köpeklerin yaşını insan yaşına çevirmedeki kadar komplike değildir. Köpekler cinsler arasında gelişim konusunda daha fazla farklılık gösterirler. Bu nedenle kedi yaşı hesaplama aracımız ile kedinizin yaşı konusunda genel bir fikir elde edebilirsiniz.

Günümüzde bir aile veya eve sahip şanslı kediler eski dönemlere göre daha sağlıklı bir yaşlanma süreci geçiriyorlar ve daha mutlu yaşlanıyorlar. Bunun başlıca nedeni tabi ki kedilerin ihtiyaçlarına özel formüle edilmiş kaliteli kedi mamaları ve veteriner bakımları. Bu şekilde kediler 15 yıldan fazla yaşayabiliyor ve insan yaşına göre neredeyse 80 yaşlarını görebiliyorlar. 11 yaşında sonra emekli olmuş insan kategorisine giriyorlar. Özellikle bu yaştan sonra kedilerinize ona göre yaklaşmanız onları çok yormamanız gerekir.

Kedimin kaç yaşında olduğunu nasıl anlarım?

Kediniz doğduğu günden beri sizinle değilse veya doğum tarihini tam olarak bilmiyorsanız kedinizin yaşını tam olarak kestirmek o kadar da basit değildir. Sonuçta onlara doğum tarihlerini sorduğumuzda bize cevap vermezler. Bu nedenle kedinizin yaşını belirlemede farklı yollar denemelisiniz. Ayrıca kedinizin yaşını tam olarak bilmek onlara nasıl bakacağınızı belirlemeniz için çok önemlidir. Çünkü kedilerin yaşam evlerine göre beslenme ve bakım rutinleri değişkenlik gösterir. Özellikle kedi mamaları yaşam evrelerine göre ayrılır. Yavru, yetişkin, yaşlı olmak üzere üç farklı evreye özel kedi mamaları formüle edilir. Bu nedenle kedinizin yaşını tam olarak belirleyip, yazımızda paylaştığımız tablo ile yaşamlarının tam olarak hangi evrelerinde olduklarını öğrenip ona göre mama tercihi yapmanız gerekir. Bunun yanında yaşam evlerine göre bakım rutinleri de farklılıklar gösterir. Tüylü dostunuzun yaşını belirlemenin en güvenilir yolu onu bir veterinere götürmektedir. Veterinerler kedinizin yaşını belirlemek için bir vücut muayenesi yapar. Bu şekilde size kedinizin tam yaşını söyleyebilirler.

Kendiniz kedinizin yaşını belirlemek istiyorsanız ilk bakmanız gereken detay dişlerdir. Yavruluk dönemindeki kedilerin dişleri 2 ve 4 hafta arasında süt dişi şeklinde olurlar. Küçük ve zayıf bu dişler kedinizin ortalama bir aylık olduğunu anlamanızı sağlar. Daha sağlam ve kalıcı dişleri ise 3 ila 4 ay civarında oluşur. Ayrıca dişlerle ilgili dökülme ve sararma gibi problemler de yaşlanma ile ilgili olabilir.  Bazı kedilerde genetik olarak diş problemleri gözükse de dişlerdeki sorunlar genel olarak yaş ile alakalıdır. Özellikle sararmış dişler kedinizin 10 yaşın üstünde olduğuna işarettir.

İkinci olarak kedinizin gözleri de yaşlarını belirlemeniz için inceleyebileceğiniz bir detaydır. Sağlıklı genç kedilerin ve yavruların gözleri parlak ve netken, 10 yaş ve üzeri kedilerin gözleri bulanık ve sulu olabilir. Bazı sağlık sorunlarının dışında genel olarak kedilerde gözler yaşlanmadan etkilenir. Tıpkı insanların da yaşlandıklarında gözlerinin bozulması gibi.

Tüyler de kedinizin yaşını belirlemede göz ardı etmemeniz gereken bir detaydır. Yavru kedilerin tüyleri yetişkin ve yaşlı kedilere göre yumuşak ve yoğun olur. Ayrıca yaşlandıkça tüylerin belirli bölgelerinde renk değişimleri olabilir. Bunun yanında kediniz kendini çok fazla kendini temizlemiyor ise bu da yaşlılığının bir göstergesidir. Yaşlı kediler kendilerini genç ve yavrular kadar temizleyemezler.

Verdiğimiz bu detayları inceleyerek kedim kaç yaşında?, kedimin yaşını nasıl hesaplarım? Soruları hakkında genel olarak bir fikir edinebilirsiniz. Belirlediğiniz bu yaşı da hesaplama aracımıza girerek kedinizin yaşının insan yaşına göre kaç olduğunu da belirleyebilirsiniz. Ayrıca kedinizin yaşını belirleyerek onun için nasıl bir beslenme ve bakım rutini oluşturacağınızı belirleyebilirsiniz.

Tüm kediler aynı şekilde mi yaşlanır?

Tıpkı insanlar gibi tüm kediler aynı şekilde yaşlanmazlar.  Bazı insanlar 70 yaşında bile genç gözükebilirken, bazıları ise 50 yaşında çökebilir. Bu kısımda genetik ve yaşam tarzı gibi bir çok faktör devreye girer. Kedilerde de durum aynı şekildedir. Onlar için de genetik faktörler ve beslenme yaşlanma süreçlerinde en önemli etkendir. Son araştırmalara göre tüylü dostlarımız kediler ortalama 10-15 yıl arasında yaşarlar. Bu da insan yaşına dönüştürüldüğünde 56 ve 76 yaş arasıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 38 yıl kadar yaşayan kediler de vardır. İnsan yaşına göre 168 yıl! Ayrıca kedilerin yaşlılık evreleri bizden farklıdır. Bizim yaşımıza göre 100 yaşının üstünde olsalar bile çok daha aktif ve sağlıklı olurlar.

Kedilerimizin yaşam tarzı ne kadar sağlıklı bir yaşlanma süreci geçireceklerini belirler. Bu kısımda beslenme ve egzersizler çok önemlidir. Kedinizi yaşına, cinsine ve ihtiyaçlarına özel beslemeniz ve egzersiz ihtiyaçlarını yaşam boyu karşılamanız gerekir. Verimli şekilde egzersiz yapabilecekleri oyuncakları onlara sunmanız gerekir. Beslenme tarafında ise yaşına ve cinsine özel formüle edilmiş kuru mama ile bir diyet oluşturmanız gerekir. Yukarıda örneğini verdiğimiz çok uzun yaşayan iki kedinin de sahipleri protein yoğunluklu kuru mama diyetleri ile kedilerini beslediklerini belirtmişlerdir. Ödül mamalarını veya yaş mamaları da çok abartmadan onlara verebilirsiniz.

Ev kedileri kadar şanslı olmayan sokaktaki kedi dostlarımız ise özellikle Türkiye’de oldukça fazla bulunmakta. Onların ortalama yaşam süreleri ise evdeki dostlarımıza göre oldukça düşük. Sokakta yaşamanın getirdiği koşullar ve insanların sokakta onları her türlü insan yiyeceği ile beslemelerinden dolayı ömürleri kısalmaktadır. Bu kısımda bizlere düşen onları sahiplenemiyorsak da sokakta beslerken verdiğimiz yiyeceklere dikkat etmek. Ayrıca evde beslediğimiz kedileri kısırlaştırarak dışarıdan uzaklaşmalarını sağlamak da ömürlerini uzatmak için bir çözümdür. Bu şekilde dışarıda diğer kedilerde kavgalarından kapacakları hastalıklardan da onları koruyabiliriz.

Kedilerin yaşam evreleri nelerdir?

Kedilerin hayatları bir çok farklı evreden oluşur. Bu evreler onların ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı belirlemek açısından çok önemlidir. Dünyaca ünlü kedi araştırmaları kurumları tarafından belirlenmişlerdir ve kedilerin ihtiyaçlarını üreten sektörler bu ayrımları kullanarak ürünler oluştururlar. Beslenme tarafında her evreye özel mamalar veya bakım sektöründe evrelere özel maltlar gibi ürünler üretirler. Bu nedenle kedinizin hangi yaşam evresinde olduğunu belirlemek ve bilmek çok önemlidir. Kedilerin yaşam evreleri şunlardır:

Yavru (0-6 ay): İnsan yaşına göre, evinizde yedi yaşından küçük bir çocuk varmış gibi düşünmeniz gerekir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi bu evrede oldukça meraklı ve enerjiktirler. Bolca sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarlar.

Genç (6 Ay - 2 Yıl): Kediniz için tam olarak ergenlik dönemini teşkil eder. Hormonlar ciddi etkiler göstermeye başlarlar. Bu dönemde kedinize kuralları ve sınırları öğretmeniz gerekebilir. Tıpkı ergen insanlarda olduğu gibi.

Olgun (3 – 6 Yaş): İnsan yaşına göre 20 ve 30 yaş arasını ifade eden bu dönemde kedinizin karakteri artık oturmuştur. Sınırları ve kuralları anlamış, sorumluluklarını bilecek bilinçte olurlar. Bu evrede daha meşgul ve kendi hallerinde olurlar. Size olan ilgileri azalabilir, fakat bu sizi sevmedikleri için değil tıpkı insanlarda olduğu gibi kendi hayatlarına daha odaklı olmalarından kaynaklanır.

Orta Yaşlı ( 7 – 10 Yaş): Kedileriniz orta yaş dönemine girdiğinde sağlıklarına daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Veteriner kontrollerini artırmanız obezite, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmek için önemlidir.

Yaşlı (11+ Yaş): Kedi yaşına göre 11 yaş ve sonrası artık emeklilik döneminin geldiğini gösterir. Onları çok yormadan rahat ve sağlıklı bir ortam sunmanız gerekir. Yine veteriner kontrollerine önem vermeniz, su ve kedi kumuna ulaşmalarını kolaylaştırmalısınız. Bu dönemin en güzel tarafı sizle uzun uzun kucaklaşmaktan en çok haz alacakları dönemdir.

7 yaşındaki kedi yaşlı mıdır?

Bu yaştaki kediler için yaşlı diyemeyiz. 7 yaşındaki kedi aslında orta yaşlı olarak tanımlanır. Yaşlı olmasalar da veteriner kontrollerine daha çok dikkat etmeniz gereken dönem başlamıştır.

En yaşlı kedi kaç yaşında öldü?

En yaşlı kedi olan Creme Puff isimli dişi tekir kedi 38 yıl yaşayarak hayata gözlerini yummuştur. 

3 yıllık kedi kaç yaşında?

3 yıllık kedi insan yaşına göre hesaplandığında aslında 28 yaşında bir gençtir. Kendi hayatına odaklandığını daha ağırbaşlı olduğu dönemdedir.

1 yaşında kedi yaşlı mıdır?

1 yaşında kedi yaşlı değil tam tersi hayatının gençlik evresindedir. Hormonal etkinin çoğaldığı bu dönem insan hayatındaki ergenliğe denk gelmektedir.

Bir kedinin yaşlı olduğunu nasıl anlarız?

10 yaşını geçen kediler yaşlı olarak tanımlanmaya başlarlar. Bu dönemde özellikle dişlerde sararmalar, dökülmeler yaşabilir. Kediniz daha sakin ve ağırbaşlı olmaya başlar. Kucaklanmayı bu dönemde daha çok sevecektir.

Bir kedi ne zaman yetişkin olur?

Bir kedi 3 yaşından itibaren yetişkin olarak tanımlanır. Bu da insan yaşına göre 30'lu yaşları ifade eder.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.