Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

07-09-2021 17:51
Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Yavru köpekler daima meraklı ve öğrenmeye çok açıklardır. Yavru köpeklerin zekâ ve anlama kapasiteleri yetişkin köpeklere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple yavru köpeklere verilen tuvalet eğitimi yetişkin köpeklere göre daha kolaydır. Köpekler mutlaka güvenmek ister ve güveni hissettikleri ortamlarda tuvalet eğitimlerine daha kolay başlamaktadırlar.

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi için ilk olarak güvenli alan oluşmak gereklidir. Güvenli alan içerisinde mutlaka yavru köpeklerin yemek veya su kapları bulunmalıdır güvenli alan temelde yavru köpeklerin yaşam alanı niteliği taşımalıdır. Yavru köpeklerin oyuncakları ve diğer ihtiyaçları bu alan içerisinde bulunmalı yavru köpek bu alana güven hissetmelidir.

Güvenli alan içerisinde köpek çiş pedleri önceden yerleştirilmiş olmalıdır. Yavru köpeklerde eğitim için bu alanda ve çiş pedlerinde tuvalet yapmaları sağlanmalıdır. Ev içerisinde ve yahut bahçe, kulübe gibi alanlar içerisinde de güvenli alanların oluşmasına dikkat edilmelidir. Yavru köpek tuvalet eğitimi sürecinde bir anahtar kelime veya anahtar işaret belirlenmelidir. Köpek tuvalet eğitimine alışana kadar her tuvalete çıkıldığında bu anahtar kelime ya da işaret kullanılmalı psikolojik açıdan yavru köpek etkilenmelidir. Yavru köpekler uykudan uyandıkları esnada mutlaka tuvalet ihtiyacını hissetmektedirler. Bu sebeple sabah güvenli alana götürülmeli ve orada çiş pedleri yardımıyla tuvalet yapmaları sağlanmalıdır.

Güvenli alanların tamamı ilk aşamada çiş pedleri ile kaplanmalıdır. Yavru köpekler ilk aşamada güvenli alanların tümünü kirletebilirler fakat daha sonra kirlettikleri alan gittikçe daralacak ve güvenli alanlarının sadece küçük bir kısmını tuvalet eğitimi için kullanacaklardır.

Tuvalet çiş pedleri ev gibi alanlarda yaşayan köpekler için büyük önem teşkil etmektedir. Fakat bahçe ve yahut kulübe gibi alanlarda yaşayan yavru köpekler içinde ilk eğitimin verilmesi açısından gereklidir. Kirlenen çiş pedlerinin yavru köpeklerin tuvaletini yaptığı her aşamada değiştirmeye önem verilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda kötü kokular sebebiyle sağlıksız bir güvenli alan ortaya çıkacaktır.

Yavru köpek eğitimi çiş pedleri ile devam ettiği süreçte yavru köpek arada dışarıya çıkartılmalı ve dışarıda çiş pedlerinin olduğu bir alanda tuvaletini yapması sağlanmalıdır. Özellikle tuvalet eğitiminde yavru köpek anahtar cümle veya işaretler eşliğinde belli saatlerde tuvaletini yapmalıdır. Bu çizelgeye alışan yavru köpek daima belli saatlerde tuvalet ihtiyacı hissedecek ve kendi alanında tuvalet ihtiyacını karşılayacaktır.

Yavru köpekler 2 buçuk aylık olana kadar tuvaletlerini her iki saatte bir yapma ihtiyacı hissederler fakat bu tuvalet süreleri anahtar kelimelerinden mutlaka destek alınmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.