Kedilere Ödül Maması Ne Kadar Verilmeli?

09-04-2024 02:24
Kedilere  Ödül Maması Ne Kadar Verilmeli?

Kedilere ödül mamaları vermek onlarla olan dostluğumuzu geliştirirken aynı zamanda onları kolayca eğitebilmemizi sağlar. Nasıl ki bizler çikolata gibi atıştırmalıklar ile kendimizi şımartıyorsak tüylü dostlarımız da atıştırmalıkları olan ödül mamaları ile şımartılmak isterler. Hatta bazı kediler ödül maması vermezseniz aşırı derecede huysuz olabilirler. Kedi ödülleri ödül mamaları, ödül çubukları veya kedi çorbası şeklinde olabilir. Ödül mamalarını ne kadar miktarda tüketmelerine izin vereceğimiz ise kedi dostlarının en çok merak ettiği detay. Yavru kedi ödüllerin veya yetişkin kedi ödüllerinde bu miktarlar değişkenlik gösterebiliyor. Blog yazımızda veteriner önerileri dahilinde kedi ödül mamalarının ne kadar verilmesi gerektiğini detaylıca inceliyor olacağız.

Kedilere ödül maması ne kadar verilir?

kedilere ödül maması ne kadar verilir

Veterinerlerin önerilerine göre kedinize vereceğiniz ödül mamalarının kalori miktarı günlük olarak aldıkları kalorinin %10 kadarını geçmemelidir. Bu nedenle kedinizin günlük aldığı kaloriyi verdiğiniz mamanın kalori miktarı üzerinden belirlemeniz gerekir. Bunun için mamanın paketindeki talimatları inceleyebilirsiniz. Örneğin kedinizin günlük yediği mama 120 kalori içeriyorsa 12 kalori miktarında ödül maması vermeniz gerekir. Verdiğiniz ödül mamasının kalori değerlerini de yine paketindeki talimatlardan öğrenip miktarı belirleyebilirsiniz. Bazı ödül mamaları yüksek kalori içerirken bazıları az kalori içerebilir. Az kalori içeren ödül mamalarını farklı zamanlarda vererek %10 sınırını aşmadan kedinizi defalarca mutlu edebilirsiniz.

Kediniz çok fazla ödül maması talep ediyor veya onu eğitmek için fazlaca miktarda kullanmanız gerekiyorsa düşük kalorili ödül mamaları bu soruna ideal çözüm olacaktır. Bir veya iki kalori içeren ödül mamaları 10 kalori içeren mamalardan daha fazla adette verilebilir. Bu şekilde kedinizi hem mutlu hem de sağlıklı tutabilir, obezitenin önüne geçebilirsiniz. İkinci çözüm olarak kedinizin günlük yediği mama miktarını azaltabilirsiniz. Yedikleri kuru mama miktarını azalttığınızda oluşan kalori eksikliğini sağlıklı ödül mamaları ile doldurarak denge sağlayabilirsiniz. Kediniz için günlük ödül maması kalori miktarını kolayca hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Kedi Ödül Maması Hesaplayıcı


Kediye ödül mamasını fazla vermenin zararları nelerdir?

kedilere ödül mamasını fazla vermenin zararı

Kedinize ödül mamalarını yukarıda belirttiğimiz oranlardan fazla verdiğinizde kediniz bu mamalara bağımlı olabilirler. Günümüzde kedilerde en yaygın sağlık sorunlarından biri ödül mamalarından kaynaklı obezitedir. Obezite zamanla farklı hastalıklara yol açabilir. Sodyum/Tuz içeriği yüksek kedi ödülleri kedinizin yüksek miktarda su tüketmesine neden olabilir. Kalorisi ve yağ içeriği yüksek ödül mamalarının fazla tüketilmesi ise kalp hastalıklarına veya diyabet gibi hastalıklara neden olabilir. Son zamanlarda popüler olan kedi nanelerinin fazla tüketilmesi ise kusma ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Fazla ödül tüketmenin fiziksel yararlarının yanında kediniz için psikolojik zararları da bulunur. Fazla tüketim kedinizin doğal avcılık içgüdülerinin körelmesine neden olabilir. Ayrıca iştahlarının bozulmasına ve kuru mama tarafında çok seçici olmalarına neden olabilir. Ödül mamalarının kedinizin ana öğünlerini tamamlayan ek besinler olduğunu unutmamanız çok önemlidir. Kesinlikle ana öğünün tamamının yerini almamalıdırlar.

Yavru kedilere ne kadar ödül maması verilir?

yavru kedilere ne kadar ödül maması verilir

Yavru kediler dişlerinin çıktığı ve kuru mamaya geçtiğiniz dönemde ödül maması tüketebilirler. Bu da yaklaşık 8 haftalık dönemlerini ifade eder. Ödül mamaları kedi yavrunuzu eğitmek ve iyi davranışlarını ödüllendirmek için idealdir. Yavru kediler için yumuşak kedi ödüllerini tercih etmeniz gerekir. Çünkü küçük ağızları ve dişleri hala gelişme sürecindedir. Bunun için krema kedi ödüllerini veya kedi çorbalarını tercih edebilirsiniz.

Kediye ne zaman ödül maması verilmez?

kediye ne zaman ödül maması verilmez

Kedinizin aşırı miyavlaması, tırmalaması veya ısırması gibi kötü davranışlarını engellemek için ödül mamalarını kullanmaktan kaçının. Bu olumsuz huyları geçiştirmek için ödül mamalarını kullanmanız kedinizde ödül mamalarına aşırı bir bağımlılık yaratacaktır. Ayrıca ödül mamalarını kedinizin stresini gidermek için de kullanmamanız gerekir. Kedi dostları genellikle kedi nanelerini kedileri stres altındayken kullanırlar. Fakat bu kullanım kedinizin sağlıksız bir stresle başa çıkma yöntemi geliştirmesine neden olur. Bu tarz olumsuz huyları aşmak için fiziksel egzersizler daha sağlıklı çözüm olacaktır.

Sonuç olarak kedinize günlük ne kadar ödül maması vereceğiniz ödül mamasının kalori miktarına ve kedinizin günlük kaç kalori kuru mama tükettiğine bağlıdır. İster yetişkin, ister yavru olsun kaloride %10 sınırını aşmamanız gerekir. Ödül maması ne kadar verilmeli sorusuna veterinerin genel yaklaşımı bu şekildedir. Tabi ki her kedi farklıdır ve diyetlerine göre bu miktarlar farklılık gösterebilir. Kedinizin beslenmesi ve iştahı konusunda sorunlar yaşıyor, ya da ödül mamalarına aşırı bağımlılığı var ise kesinlikle bir veterinere danışmanız gerekir. Ödül maması konusunda biz insanların tükettiği atıştırmalıklar gibi düşünmeniz gerekir. Yani genel olarak sağlıklı bir besin kaynağı değillerdir. Bu nedenle tüketimlerine dikkat edilmelidir. Çok az matematik ve araştırma ile siz de kediniz için günlük ödül miktarı belirleyebilirsiniz.  

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.