Evcil Hayvanlarda Asla Görmezden Gelmemeniz Gereken 10 İşaret!

21-06-2023 01:26
Evcil Hayvanlarda Asla Görmezden Gelmemeniz Gereken 10 İşaret!
Evcil hayvanlarımız bizim hayat arkadaşlarımız. Mutluluğumuzu ve hüznümüzü paylaşırlar bizimle. Onların hayatlarını en iyi hale getirmek ise belirli bir noktaya kadar bizim elimizde. Fakat her zaman hallerini anlayamabiliriz veya bize belli etmek istemeyebilirler. İşte bu yazıda evcil hayvanınızın sağlığını ve rahatını kaybetmemesi için dikkat etmeniz geren 10 işaretten bahsedeğiz. Bu işaretlerden birini fark etmeniz halinde hekiminize danışmanız yavrunuzun hayatını kurtaracak hamle olabilir.

 

1.İştah Kaybı

Belirli bir düzende olmayan (mesela yazları daha az yemek gibi), aniden gelişen iştah kayıpları altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bunlardan bazıları dental problemler, bağırsak rahatsızlıkları veya enfeksiyonlardır. Uzun süre devam ederse kilo kaybına, uyuşukluğa ve başka sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.

2. Davranışsal Değişiklikler

Evcil hayvanınızın normal/sağlıklı ruh halini ve davranışlarını incelemek, hakim olmak önemlidir ki bir sağlık problemi olduğunda bu davranışları referans alabilesiniz. Evcil hayvanınız aniden agresif, ilgiden kaçmaya çalışan veya korku belirtileri gösteren davranışlar sergilerse, altında yatan medikal problemler olmadığından emin olabilmek için ivedilikle hekiminize göstermenizi öneririz.

3. Aşırı Su İçme İsteği

Eğer evcil hayvanınız normalden fazla su içiyorsa, bu altta yatan bir sağlık probleminin göstergesi olabilir. Aşırı su içme isteği; diyabet, böbrek rahatsızlıkları veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu sebeple evcil hayvanınızın günlük su alım miktarını gözlemlemenizi ve anormal değişiklikler olduğunda hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

4. Uyuşukluk

Yaşla birlikte fiziksel aktivitleri azalmaya başlasa da, evcil haycanlarımızın aniden gelişen normalden daha az aktif olmaları bir sağlık probleminden kaynaklanabilir. Uyuşukluk; enfeksiyon, eklem rahatsızlıkları veya başka sebeplerden gelişebilir. Davranışlarını incelediğiniz gibi, evcil hayvanınızın gün içinde ne kadar aktif olduğuna da vakıf olmanız, önemli bir değişiklik olduğunda yakalamanızı ve hekiminizle konuyu ele almanızı sağlar.

5. Kusma ve İshal

Eğer evcil hayvanınız, birden çok kere ve uzun süreli kusma veya ishal yaşıyorsa, önemli bir sağlık probleminin belirtisi olabilir. Kusma ve ishal enfeksiyon veya bağırsak problemleri gibi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu sebeple evcil hayvanınızın bağırsak hareketlerini ve dışkılarını düzenli bir şekilde kontrol etmeniz ve gördüğünüz herhangi bir anormallikte hekiminize danışmanız önemlidir.

6. Solunum Problemleri

Eğer evcil hayvanınız öksürüyor, nefes almada zorluk yaşıyor veya sesi hırıltılı geliyorsa, bu işaretleri önemli bir solunum yolu rahatsızlığının habercisi olabilir. Enfeksiyonlar, alerjiler veya diğer sağlık problemleri bu saydığımız belirtileri yaşatıyor olabilir. Evcil hayvanınız nefes alıp verirken normal görünmüyor veya normal ses çıkarmıyorsa, herhangi bir solunum yolu anormalliği varsa derhal hekime götürmeniz gereklidir.
 

7. Deri ve Tüy Problemleri

Deri ve tüyler, evcil hayvanınızın sağlığını gözlemleyebileceğiniz önemli noktalardır. Tüylerin kuruluğu, kaşınması veya yama halinde dökülmesi bir problemi işaret edebilir. Bu belirtiler alerjilerden, enfeksiyonlardan veya diğer hastalıklardan kaynaklanabilir. Davranış ve enerjilerini monitörlerken, derilerine ve tüylerine de dikkat etmeyi unutmayın ve gördüğünüz değişikliklerde hekiminize danışın.

8. İdrar Problemleri

Evcil hayvanınızın dışkılamasını gözlemlerken idrar yapma halini ve sıklığını da gözlemlemeniz faydalı olacaktır. Eğer normalden daha sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma/bağırma, idrarda kan bulunması, kediler için idrarı kum kabının dışına yapma gibi anormalliklerle karşılaşırsanız hekiminize başvurmanız önemlidir. Bu şikayetler enfeksiyon, böbrek veya farklı sağlık problemleri gibi birçok rahatsızlıktan kaynaklanabilir.

9. Göz ve Kulaklarda Değişim

Eğer evcil hayvanınızın gözleri veya kulakları kırmızı, şiş, inflamasyonlu veya akıntılı ise, bunlar altta yatan bir medikal problemin göstergesi olabilir. Bu sebeple evcil hayvanınızın göz ve kulaklarını takip etmek ve bir farklılık görürseniz hekime göstermek önemlidir.

10. Yeme alışkanlıklarında değişim

Eğer evcil hayvanınız aniden çim, toprak veya ev içinde bulunabilecek nesneler gibi gıda dışı maddeler yemeye başladıysa, bu değişim bir sağlık probleminden kaynaklanıyor olabilir. Evcil hayvanınız yeme alışkanlıklarında bir farklılık görürseniz hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

Evcil hayvan ebeveynleri olarak sorumluluğumuz onların sağlıklı ve mutlu hayatlar yaşadığından emin olmaktır. Bu blog yazısında bahsettiğimiz işaretlerin farkında olarak, gerektiğinde evcil hayvanınız ihtiyacı olan tedavi ve ilgiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Erken teşhis her zaman için önemlidir. Bu sebeple evcil hayvanınızın halinde, tavrında ve vücudunda, yukarıda saydığımız değişikliklerden birini görmeseniz dahi, düzenli hekim kontrollerini aksatmamanızı öneririz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.