Çin Aslanı (Chow Chow) Özellikleri ve Bakımı

Çin Aslanı (Chow Chow) Özellikleri ve Bakımı

Çin aslanı ve diğer adıyla chow chow(çov çov) aslan benzeri görünümü ve belirgin mor-siyah diliyle tanınan tarihi çok eskilere dayanan bir köpek ırkıdır. Orta boyuttaki bu köpek ırkı ilk olarak Çin’de ortaya çıkmıştır ve binlerce yıl öncesine dayanan zengin bir geçmişe sahiptir. Eski Çin tarihinde koruma, avcılık ve kağnıları çekmek gibi bir çok amaç için Çin aslanları kullanılmıştır. Bugün ise ailesine bağlı, sadık köpekler olarak tanınırlar. Çin aslanları karakteristik görünümlerini sağlam kaslı yapıları ve aslan benzeri yelesi ile birlikte gelen kalın çift katlı kürklerinden alırlar.

Genellikle çekingen olan bu köpekler tanımadıkları insanlara veya diğer hayvanlara karşı dikkatli olabilirler. Bu nedenle yavruluk döneminde sosyalleşmeleri büyük önem taşır. Yabancılara karşı soğuk oldukları kadar ailelerine karşı sadık ve korumacıdırlar. Eski Çin’de gelişen korumacı içgüdüleri hala etkisini korur ve mükemmel bekçi köpekleri olabilirler. Sahiplerini her türlü tehdide karşı uyarabilirler. Sevgilerini göstermede çok başarılı değillerdir fakat aileleri ile güçlü bağlar kurarlar. Diğer köpekler kadar çoşkulu olmasalar da asil tavırları ve ailelerine sadakatleri onları sevimli dostlar yapar.

Çin Aslanı Özellikleri

çin aslanı özellikleri

Kökenleri Çin’e dayanan bu sevimli köpeklerin mor-siyah dilleri onlara özgüdür. Başka tür köpeklerde bu dile rastlanmaz. Omuz yükseklikleri 45 ve 55 cm arasında değişir ve orta boy köpekler olarak bilinirler. Yaşam süreleri ise 10 ile 15 yıl arasında değişir. Diğer bir karakteristik özellikleri olan aslan gibi tüyleri, kırmızı, mavi, siyah, tarçın veya krem renklerinde kalın ve çift katlıdır. Düzenli tarama gerektiren bu tüyler boyunlarında bir aslan yelesi oluşturur. Bu nedenle Çin aslanı olarak isimlendirilmişlerdir. Asıl bilinen adları Chow Chow(Çov Çov)’dur. Kişilik olarak kendi halinde ve özgür bir yapıya sahiptirler. Bunun yanında ailelerine sadık ve dışarıya karşı mesafelidirler. Sakin mizaçları onlara eşi bulunmayan bir asillik katar. Erken dönem eğitimi bu köpeklerde çok önemlidir çünkü özgür ruhlarından gelen inatçı bir yapıları vardır. Bu nedenle onları eğitmek sabır ve tutarlılık ister. Egzersiz ihtiyaçları ise kaslı ve sağlam yapılarına rağmen orta düzeydedir. Ünlü Çin aslanları arasında Martha Stewart’ın dostluk yaptığı ve birçok şovunda yer verdiği köpekler bulunmaktadır. Bunun yanında psikanalizin babası Sigmund Freud tarihteki en ünlü Çin aslanı sahiplerinden biriydi. Freud’un Çin aslanları terapist olarak çalıştığı ofisinde onunla beraberlerdi ve hastalarına terapi süreçlerinde eşlik ederek sakinlik ve destek sağladılar.

Çin aslanı, dünya çapında Chow Chow(Çov Çov) olarak bilenen, derin badem gözlere ve büyük bir kafaya sahip etkileyici bir görünümü olan bir köpektir. Yüz yapısı olarak yavru ayıları andırırlar. Bazı insanlar aslana benzer görünümleri nedeniyle saldırgan ve korkutucu olduklarını düşünebilir fakat iyi yetiştirilmiş bir Çin aslanı tehlikeli değildir. Aslında bu köpekler aslanların soyluluğunu, pandaların şirinliğini, bir yavru ayının çekiciliğinin birleşimini ifade ederler. Bir zamanlar Çin İmparatorluğu’nda sokakları süsleyen bu köpekler şuan asil ve özgür yapıları ile öne çıkarlar. Aşırı kucaklanmayı sevmeyebilirler fakat sevdikleri kişiye sakin ve sadık bir dost olacaklardır. Bu sadakatlerini sadece sahiplerine değil çocuklar da dahil tüm aile üyelerine gösterebilirler. Özellikle erken yaşta çocuklara alıştırılırlarsa onlarla güzel bir dostluk kurarlar. Ayrıca yavruluk döneminde yabancı insanlar ve köpeklerle onları tanıştırmak ileride daha uyumlu bir köpek olmalarını sağlayacaktır. Ancak içgüdülerinden gelen bölgesel korumacı güdülerinin farkında olmak gerekir.

Irkın en karakteristik özelliği olan mor-siyah dilleri ile ilgili Çin’de anlatılan bir efsane vardır. Dünyanın yaratılması sırasında bir Çin aslanının renk pigmentlerini yalaması ve bunun da mor renge denk gelmesinden dolayı dillerinin mor olduğuna inanılır. Çin aslanının sopa gibi düz arka ayakları onlara sert bir görünüm verir. Hızlı bir köpek olmasalar da, çok sağlam bir kemik ve kas yapısına sahiptirler. Bu nedenle uzun yürüyüşlerinizde size rahatça eşlik edebilirler. Bu yürüyüşlerde sözlü uyarılar onları yönlendirmeniz için yeterli olacaktır. Fiziksel uyarılar ve cezalar böyle özgür yapılı bir köpekte olumsuz etki yaratacaktır. Çin aslanlarını eğitmenin anahtarı tutarlı olarak saygısını kazanmaktan geçer. Çin aslanının asil görünümü sizi etkiliyor ve bu özellikler de onlarla dost olmanıza engel değilse onlardan birini sahiplenerek hem sevimli hem de asil bir arkadaş edinebilirsiniz.

Çin Aslanı Tarihi

çin aslanı tarihi

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre Çin aslanları dünya tarihindeki en eski köpek ırklarından biridir. Bu eski köpek ırkının Moğolistan ve Kuzey Çin’de ortaya çıktıkları düşünülmekte ve zamanla göçebe kabileler ile birlikte Asya’nın güneyine göç ettikleri kabul edilir. Çin aslanlarına benzeyen köpekleri tasvir eden eserler, Han Hanedanı’na ( MÖ 206- MS 22) kadar uzanan seramik ve resimlerde bulunmuştur. Bir Çin imparatorunun, av köpeği olarak 2500 Çin aslanı beslediği bilinenler arasındadır. Ne yazık ki avcılıklarının yanında kürkleri de giysilerde kullanılmıştır ve Çin’de birçok Çin aslanı bu nedenle katledilmiştir.

Eski Çin’de, bu köpekler farklı isimlerle biliniyordu, bunlar arasında siyah dil köpeği(hei shi-tou), kurt köpeği(lang gou), Guangdong köpeği(Guangdong gou), ayı köpeği(xiang gou) bulunmaktaydı. Chow Chow(Çov Çov) adı ise 18. Yüzyılda Britanya tacirlerinin bu köpeğin ticaretini yaparken bu ismi kullanmasıyla ortaya çıktı. O tarihten itibaren ise bu isim dünya genelinde yerleşti. İlk olarak 1781’de doğa bilimci Gilbert White tarafından bu köpek ırkı tanımlandı. White’ın çalışmaları incelendiğinde bu köpeklerin o dönemden günümüze çok az değişiklik gösterdiğini görebiliyoruz. 19. Yüzyılda ise bu köpekler düzenli olarak dünya geneline ithal edilmeye başlandı. Kraliçe Victoria’nın Çin aslanlarına gösterdiği ilgi ise bu dönemde popülerliklerinin iyice artmasına neden oldu. 20. Yüzyıla gelindiğinde bir çok köpeklerle ilgili resmi otorite Chow Chow ırkını tanıdı. 1920’lerde yukarıda da bahsettiğimiz gibi Freud’un Çin aslanları öne çıktı. Hatta o dönemki ABD Başkanı Calvin Coolidge iki adet Chow Chow sahiplendi ve onları Beyaz Saray’a getirdi. Günümüzde köpek ırkları konusunda uluslararası otorite olan AKC bu köpekleri 155 ırk arasında 64. Sırada göstermektedir.

Çin Aslanı Kişilik Özellikleri

çin aslanı kişilik özellikleri

Çin aslanlarının kişilikleri genellikle kedilere benzetilir. Tıpkı kediler gibi bağımsız, asil, zeki ve inatçıdırlar. Sert görünümlü surat ifadelerine rağmen erken dönemde doğru eğitimi almış bir Çin aslanı asla saldırgan ve çekingen olmayacaktır. Bu köpekler genellikle kendi halinde takılırlar ve sorun çıkarmaktan kaçınırlar. Aile üyeleriyle oyun oynamaktan oldukça keyif alırlar fakat yabancılar onlar için pek çekici değildir. Eve gelen yabancılara karşı ekstra korumacı olabilirler. Bu nedenle misafir beklerken dikkatli olmanız gerekir. Fakat sahibi tarafından doğru şekilde yeni bir insanla tanıştırılırlarsa dokunmaya veya temasa izin vereceklerdir. Çin aslanının uyumlu bir yetişkin olması için erken dönemde yapılan sosyalleşme eğitimleri çok önemlidir. Bu eğitim yavruluk döneminde onu bir çok yeni insanla ve hayvanla tanıştırmanızı gerektirir.

Çin Aslanı Bakımı

çin aslanı bakımı

Çin aslanları çeşitli yaşam koşullarına uyum sağlayabilmelerine rağmen insanlarla birlikte iç mekanda yaşamaları gerekir. Bahçede veya köpek kulübesinde yaşamaya uygun değildirler. Özellikle çift katlı tüyleri nedeniyle sıcaklara karşı hassastırlar. Bu nedenle yaz aylarında iç mekanda olmaları çok önemlidir. Her köpek gibi Çin aslanları da belirli bir düzeyde günlük egzersize ihtiyaç duyarlar. Fakat bu ihtiyaç orta düzeydedir ve günlük 15 dakikalık kısa bir yürüyüş onlar için yeterlidir. Çin aslanları genelde evde oturan ve gezmeyi çok sevmeyen köpeklerdir. Evde oturmayı sevseler de aktif ve uyanık bir yapıya sahiptirler. Günlük yürüyüşlerinin yanında çok enerji harcatmayacak basit oyunlar onlar için yeterlidir. Sert oyunlardan ve yüksek efor gerektiren egzersizlerden kaçınmanız gerekir. Çin aslanları son derece zeki ve çeşitli komutları ve numaraları öğrenmeye yatkın köpeklerdir. Onları eğitmek için sözlü yönlendirmeler ve ödüller yeterli olacaktır. Fiziksel olarak sert müdahaleler onların asil yapılarına uygun değildir. Özellikle yavruluk döneminde yapılan sıkı ve tutarlı bir eğitim süreci, iyi huylu ve itaatkar bir Çin aslanı ile dost olmanızı sağlar. Özellikle yavruluk döneminde onu şımartmamaya dikkat edin. Sınırlar belirlemeden şımartılmaları yetişkinlik döneminde olumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olur.

Çin Aslanı Beslenmesi

çin aslanı beslenmesi

Çin aslanı için günlük 2 bardak yüksek kaliteli köpek mamasını iki öğüne bölerek vermeniz yeterli olacaktır. Tabi ki köpeğinizin ihtiyaç duyduğu köpek maması miktarı yaşına, büyüklüğüne veya metabolizmasına göre değişkenlik gösterir. Tıpkı biz insanlar gibi her köpeğin besin ihtiyacı da değişkenlik gösterir. Çin aslanınızı formda tutmak için verdiğiniz mamayı ölçmek ve aynı zamanda mamanın kalitesi de oldukça önemlidir. Çin aslanınızın formda olup olmadığını anlamak için bazı fiziksel özelliklerini incelemeniz gerekir. Öncelikle ona baktığınız belirgin bir bel çizgisi görmeniz gerekir. Ayrıca sırtında elinizi gezdirdiğinizde kaburgalarını rahatça hissedebiliyor olmalısınız. Kaburgaları hissedemiyor ve bel çizgisini göremiyorsanız mama miktarını biraz azaltmanız gerekiyor demektir. Kendilerine özel kürkleri nedeniyle onlara verdiğiniz kuru mamanın veya ödül mamalarının kalitesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca bizim tükettiğimiz yiyeceklerle kesinlikle onları beslememeniz gerekir. Özellikle pişmiş kemikler ve yağlı yiyecekler alerjilere ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

Çin Aslanı Kürk Bakımı

çin aslanı tüy bakımı

Çin aslanlarında kaba ve düz olmak üzere iki tip kürk cinsi bulunur. Yaygın olarak görülen kaba kürk, kalın ve bol miktardadır. Dış kürkün altında yumuşak, kalın, yünlü bir alt kürk bulunur. Baş ve boyun çevresinde aslan yelesini andıran bir halka oluşturur ve kuyruğu da aynı şekilde kalın kürklüdür. Düz kürklülerde ise sert, yoğun ve düz bir dış kürk bulunur ve aslana benzer boyutta bir yele bulunmaz. Her iki kürk tipinde renkler kırmızının tonlarından(altın renginden koyu maun rengine kadar), siyah, mavi, tarçın ve krem gibi bir çok renk bulunabilir. Ayrıca beyaz, şampanya, gümüş, lila gibi egzotik renklerde de Çin aslanları bulunabilir.

Her iki kürk tipinde de yoğun bir yapı vardır ve bu nedenle düzenli bakım gereklidir. En az haftada iki kez detaylı tarama ve ayda bir kez banyo, Çin aslanınızın cildinin ve kürkünün sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Tüyleri yoğun olduğu için pire ve parazitlere karşı tetikte olun ve kontroller sağlayın. Tüy bakımlarını gerçekleştirirken göz ve kulaklarını da ayrıca inceleyin. Gözlerdeki akmalara ve kulaklardaki kirlere veya enfeksiyonlara karşı dikkatli olun. Ayrıca tırnaklarını da düzenli olarak kesin. Düzenli kürk yapımı yapmazsanız özellikle baş çevresinde düğümlenmeler yaşanabilir. Ayrıca yaptığınız aylık banyolardan sonra serin bir kurutucu ile tüyleri kurutmanız da önemlidir. Kürkü iyi durumda tutmak ve fazla dökülmelerin önüne geçmek için bu bakımlara dikkat etmeniz gerekir. Özellikle bahar mevsiminde tüylerin dökülme miktarı yükselir. Bakım rutinlerinde aynı zamanda diş bakımını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Çin aslanınızın dişlerini haftada en az iki kez fırçalayarak tartar oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Tırnaklarını ise ayda en az bir kez kesin, bu şekilde tırnaklarının tüylerine takılmasını ve yırtılmalarını önleyebilirsiniz. Onları tüm bu bakımlara yavruluk döneminde alıştırmanız çok önemlidir. Yavruluk döneminde bu bakımları uygularken patileri ve kulakları ile sürekli temas kurmak ve köpek ödülleri kullanmak daha rahat bir bakım rutini oluşturmanızı sağlayacaktır.

Çin aslanları çocuk sever mi?

çin aslanı çocuk sever mi

Çin aslanları, çocuklarla birlikte büyütüldüklerinde yetişkinlik dönemlerinde de onlarla iyi geçinebilirler. Fakat sert oyunları sevmezler ve küçük çocukların aşırı aktif oyunlarını ve sataşmalarını tolere edemezler. Köpeklere yaklaşım konusunda eğitilen çocuklar ile çok iyi arkadaş olabilirler. Herhangi bir köpekte oldukları gibi Çin aslanlarına da nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda çocuklarımızı eğitmemiz gerekir. Eğitimin yanında mümkün oldukça etkileşimlerini gözlemlemek gerekir. Erken sosyalleşme eğitimleri iyi huylu ve uyum sağlayan bir dost edinmenizi sağlar. Bu eğitim sürecinde sabırlı, tutarlı ve pozitif olmanız gerekir. Çin aslanları zekalarının yanında biraz da inatçıdırlar. Bu nedenle sert eğitim tekniklerinden kaçınmanız ve onlarla inatlaşmamanız gerekir. Düzenli ve tutarlı bir eğitim süreci en idealidir. Doğru şekilde eğitildiklerinde diğer köpekler veya kedilerle de iyi geçinebilirler. Özellikle yavruluk döneminde farklı hayvanlarla tanışıp kaynaşmaları etkili olacaktır. Çin aslanları genelde farklı ırk köpekler ile kolay anlaşabilirler fakat diğer Çin aslanları ile uyumsuzluk yaşayabilirler. Bu nedenle birden fazla Çin aslanı sahiplenmek istiyorsanız birbirleri ile nasıl geçindiklerine dikkat edip gözlemlemeniz gerekir.

Çin Aslanlarında Yaygın Olan Hastalıklar

çin aslanlarında yaygın olan hastalıklar

Çin aslanları genel olarak sağlam ve sağlıklı bir yapıya sahip olsalar da tıpkı diğer köpeklerde olduğu gibi bazı hastalıklara yatkın olabilirler. Tüm bu hastalıklar için tetikte olmalısınız ve veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.

Kalça displazisi, kalça ekleminin doğru şekilde gelişmemesinden dolayı ortaya çıkan kalıtsal bir durumdur. Genellikle bu hastalığa sahip ebeveynlerin yavruları da bu hastalığa yatkın olabilir. Bu nedenle sahiplenme sürecinde yavrunuzun ailesinin de sağlık durumunu sorgulamanız gerekir. Bu hastalık rahatsızlık ve hareket ederken zorlanmaya neden olur.

Dirsek displazisi de kalça displazisine benzer şekilde dirsek eklemlerinin doğru şekilde gelişmemesinden dolayı ortaya çıkan, yine kalıtsal bir hastalıktır.

Entropiyon denilen göz kapaklarının içeri doğru dönmesine neden olan ve gözde tahrişlerin oluşmasına neden olan hastalığa yatkın olabilirler.

Gastric Dilatosyon Volvulus diye bilinen ve birçok derin göğüslü köpek ırkında görülen bu hastalık, gazla dolan midenin ölümcül düzeyde travmalara neden olduğu ve Çin aslanlarının da yatkın olduğu bir hastalıktır.

Katarakt geliştirmeye yatkın olan Çin aslanlarında görüşlerini etkileyecek sorunlar ortaya çıkabilir.

Çin Aslanları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

çin aslanları hakkında sıkça sorulan sorular

Çin aslanı sahibini ısırır mı?

Çin aslanları tıpkı diğer köpeklerde olduğu gibi doğru eğitimle sahiplerini ısırma gibi olumsuz davranışlarda bulunmazlar. Sahiplerine sadık olmalarının yanında özgür bir yapıları da vardır bu nedenle yavruluk döneminde sert eğitim yöntemleri uygulanmamalıdır. Sahiplerini ısıran Çin aslanı vakalarında genellikle sahipler sert eğitim teknikleri deneyerek bu köpekleri eğitmeye çalışmıştır.

Çin aslanı kaç yıl yaşar?

Çin aslanları ortalama 10 ile 15 yıl arası yaşarlar. Bu süre bakım rutinlerine uyulması ve beslenme gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.

Çin aslanı çok havlar mı?

Eğer yavruluk döneminde iyi eğitilir ve sosyalleştirilirse, Çin aslanları genellikle sessiz köpeklerdir. Sadece çok ciddi bir sorun olduğunda veya gerçekten tehdit altında hissettiklerinde havlayabilirler.

Çin aslanı akıllı mıdır?

Evet Çin aslanları oldukça akıllı köpeklerdir. Sadece sözlü komutlar ile kolayca eğitilebilirler ve yönlendirilebilirler.

Çin aslanı fazla tüy döker mi?

Çin aslanları çift katmanlı kürklerinden dolayı diğer köpeklere göre daha fazla tüy dökerler. Fakat haftalık tüy bakımlarını yaptığınızda bu miktar azalacaktır.

Çin aslanı dili neden mor?

Çin aslanlarının mor dilleri dilde aşırı pigmentasyona neden olan sadece onlara özel bir genetik mutasyon sonucunda oluşmuştur.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.