Cane Corso Özellikleri ve Bakımı

Cane Corso Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda son dönemde çok merak edilen büyük köpek ırkı olan Cane Corso Italiano ırkını inceliyoruz. Cane Corso kökenleri antik Roma’ya kadar uzanan iri ve kaslı bir İtalyan köpek türüdür. Cane Corso güçlü ve iri yapılarının yanında korkusuz köpeklerdir. Ayrıca dünyanın en güçlü köpek ırklarından biridir. İri boyutları nedeniyle her eve uygun olmasalar da nazik bir karakter taşırlar. İri boyutlarına rağmen Cane Corso’lar sahiplerine sadık ve mükemmel arkadaşlık edebilecek köpeklerdir. Büyük, güçlü, atletik bir köpek arıyorsanız Cane Corso sizin için uygun olabilir. Bir Cane Corso ile dost olmayı düşünüyorsanız ihtiyacınız olan tüm bilgileri blog yazımızda bulabilirsiniz.

Cane Corso Köpek Irkının Tarihi

cane corso köpek ırkı tarihi

Cane Corso köpek ırkı ilk olarak Antik Roma döneminde İtalya’da ortaya çıkmıştır. Adlarını İtalyanca köpek anlamına gelen “cane”, koruyucu anlamına gelen “cohors” teriminden almışlardır. Cane Corso’lar Mastiff türü bir köpektir ve diğer Mastiff türü köpeklerin atası olan Molossus bu köpeklerin de atasıdır. Bu köpekler Antik Roma dönemi de dahil tarihte savaş köpeği, koruma köpeği ve av köpeği olarak insanlarla beraber yaşamışlardır. İri yapıları sayesinde görevlerini kusursuz yerine getirmiş ve avcılık yetenekleri sayesinde tarih boyunca rağbet görmüşlerdir. I. ve II. Dünya savaşlarında savaş alanında kullanılmışlardır ve bu nedenle ırkları tükenme noktasına gelmiştir. Bu savaşlarda birçok aktif çatışmada rol almışlardır. 1970’lerde Cane Corso hayranları harekete geçerek ırkın korunmasını ve çoğalmasını desteklediler. Bu sayede güçlü ve nazik dostlarımız bugüne kadar varlıklarını korudular ve bize eşlik etmeye devam ettiler.

Cane Corso Özellikleri

cane corso özellikleri

İri ve kaslı yapıları ve sert duruşlarıyla korkutucu olabilen Cane Corso’lar aslında sevgi dolu ve nazik köpeklerdir. Sahipleriyle derin bağlar kurabilirler ve ailenin koruyucusu olarak hareket ederler. Eski tarihten beri sahiplerine sadık olmuşlardır ve bu yönleri koruyucu içgüdülerini geliştirmiştir. Doğru eğitim yöntemiyle çocuklarla bile yakın bağlar kurabilirler. Fakat irilikleri nedeniyle çocuklarla yalnız bırakılmamalıdırlar. Nazik olmalarına rağmen iri yapıları bazı kazalara, yaralanmalara neden olabilir.

Mastiff ailesine ait bu köpeklerin uzunlukları 60 ve 70 cm arasındadır. Ağırlıkları ise 36 ve 55 kilo arasında olabilir. Tüyleri kısa ve yoğundur ve birçok farklı renkte olabilir. Siyah ve gri en çok rastlanılan renklerdir. Yaşam süreleri 10 ile 12 yıl arasında değişmektedir. Ve alerjilere dayanıklı bir tür değillerdir bu nedenle veteriner kontrolleri önemlidir.

Cane Corso’lar ortalama miktarda havlama huyuna sahiptirler. Fakat iri yapıları nedeniyle sesleri yüksektir ve gürültü çıkarabilirler. Bu kısımda havlamayı bırakmayı öğretecek eğitimler uygulayabilirsiniz. Fakat nazik yapıları nedeniyle asla cezalandırma yöntemiyle Cane Corso’ları eğitmeye çalışmamalısınız.

Cane Corso’ların karakter özelliklerini incelediğimizde sevgi hislerinin yüksek olduğunu görebiliriz. Orta seviyede dostça davranışlar gösterirler. İri yapıları nedeniyle pek çocuk dostu değillerdir ve diğer evcil hayvanlar ile anlaşamazlar. Egzersiz ihtiyaçları kaslı ve atletik yapıları yüzünden yüksektir. Bu nedenle egzersiz ihtiyaçlarını karşılayamayacak şartlarda iseniz Cane Corso’lar size göre değillerdir. Oyun sever değillerdir ve enerji seviyeleri düşüktür. Bu sayede orta seviyede zekaya sahip olsalar bile Cane Corso kolay eğitilebilir bir köpek türüdür. Tüy dökme eğilimleri ise orta seviyededir.

Cane Corso Bakımı

cane corso bakımı

Cane Corso’ların sağlığı için egzersiz çok önemlidir. Eğitimler ve egzersizler ile hayatları boyunca mutlu olabilirler. Yaşam alanları eğer ev içinde ise sağlamlaştırılmış ve sabitlenmiş mobilyalar gerekir. Ve tabi ki metre kare açısından geniş bir ev gerekmektedir.  Eğer bahçenizde beslemeyi düşünüyorsanız sağlam ve yüksek bir çit gereklidir. Yüksek avlanma içgüdüleri nedeniyle bahçenizdeki ve çevredeki diğer canlıları bölgelerini tehdit ettiklerini düşünerek kolayca öldürebilirler. Hatta bölgeleri çevresinde devriye gezme huyuna sahiptirler. Bu nedenle yaşam alanlarını belirlerken çok dikkatli olmanız gerekir.

Egzersiz

cane corso eğitimi

Cane Corso’lar ırk yapıları nedeniyle hırslıdırlar. Günde en az 30 dakika tempolu yürüyüşe ihtiyaç duyarlar. Bu yürüyüşlere ara vererek frizbi veya top fırlatarak onları mutlu edebilirsiniz. Özellikle 2 yaşına kadar Cane Corso’ları mümkün oldukça beton zeminden uzak tutmalısınız. Eklem sağlıkları açısından gelişim süreçlerinde çim zeminde egzersiz yapmaları gerekir. Ayrıca gelişim dönemlerinde egzersiz sürelerini uzun tutmamanız gerekir. Cane Corso’ların egzersiz ihtiyaçlarını karşılamazsınız bahçenizde delikler kazabilir veya eşyalarınızı çiğneyebilirler.

Cane Corso Tüy Bakımı

Kısa ve yoğun tüy yapısına sahip olan Cane Corso’lar yıl boyunca orta seviyede tüy dökerler. Özellikle ilkbahar aylarında daha fazla tüy dökmeye başlayacaklardır. Buna rağmen temel düzeyde tüy bakımı bu köpekler için yeterlidir. Haftalık olarak tüylerini fırçalamanız, ilkbahar dönemlerinde ise haftada birkaç kez tüylerini fırçalamanız yeterli olacaktır. Cane Corso’lar için özel köpek kuaförü bakımı yaptırmanıza gerek yoktur. Tırnakları için ise ara sıra tırnak kesimi gerekebilir.

Cane Corso Eğitimi

Cane Corso ırkı köpeğinizin eğitimine yavruyken başlamanız gerekir. Yavruluk dönemlerinde bu köpekleri mümkün oldukça diğer köpekler, çocuklar ve canlılar ile sosyalleştirin. Yabancılara karşı doğal kaçınma içgüdülerini bu şekilde bir nebze köreltebilirsiniz. Fakat bu sosyalleşme süreçlerinde, özellikle yetişkinlik dönemlerinde çok dikkatli olmanız gerekir. Gerekirse bu süreçlerde tasma takın ve sıçramalarda bu tasma ile kontrol sağlayın. Tasma ile kontrol ederken çok sert olmamaya özen gösterin. Nazik yapılarından dolayı onlara karşı uygulayacağınız sert hareketler huylarını etkileyebilir. Tam tersi şekilde sevgi göstereceğiniz hareketler de huylarını olumlu etkileyecektir. Sert eğitim tekniklerini bu tür boyutta ve güçteki bir köpek için saldırganlığa sebep olacaktır.

Cane Corso Beslenmesi

cane corso beslenmesi

Cane Corso’lar gelişim süreçlerinde beslenmesine özellikle dikkat edilmesi gereken bir türdür. Aşırı ve sağlıksız beslenme nedeniyle diğer büyük ırk köpeklerde olduğu gibi kemik gelişiminde sorunlar yaşanabilir. Özellikle kalsiyum mineralleri yüksek yavru köpek mamalarını tüketmeleri gerekir. Gelişim süreci sonrası ise tahılsız yüksek proteinli köpek mamaları büyük ırk köpekler için veterinerler tarafından önerilmektedir. Bu sayede kalp sorunlarının önüne geçilebilir. Cane Corso’lar için günde az iki öğün olacak şekilde bir diyet önerilir.

Cane Corsolardaki Yaygın Sağlık Sorunları

cane corso yaygın sağlık sorunları

  • Ektropion: İçeri doğru dönen göz kapaklarının köpeğin gözüne sürtmesine neden olan büyük ırk köpeklerde yaygın görülen bir hastalıktır.
  • Nöbetler: İdyopatik epilepsi nedeniyle Cane Corso’lar 2 ila 5 yaş arasında nöbet geçirmeye yatkın olabilirler.
  • Gastric Dilatasyon-Volvulus: Yiyecek veya içeceklerden kaynaklı şişkinlik kan akışını kesebilir ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle diğer büyük köpek ırkları gibi Cane Corso’ların beslenmelerine çok dikkat etmek gerekir.
  • Kalça Displazisi: Topallığa ve artrite neden olabilen genetik bir hastalık olarak Cane Corso gibi büyük ırklarda görülür.

İtalyan Cane Corso’lar aile üyeleriyle yakın bağlar kurabilen ve son derece yetenekli Mastiff bekçi köpekleridir. Bakımları kolay olmasına karşın, büyük boyutları nedeniyle başa çıkması biraz zordur. Diğer büyük ırk köpekler gibi egzersiz ve eğitimleri çok önemlidir. Bu nedenle bir Cane Corso ile dost olmanın sorumluluğunu almadan önce yazımızda sunduğumuz tüm detayları göz önünde bulundurmanız gerekir. Özellikle bahçenizde onlar için oluşturabileceğiniz yüksek çitli bir alan ile onlarla huzurlu bir dostluk geçirebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.